Karolinskas barnmorskor syns i TV-rutan

Nyhet

I måndags hade ”Barnmorskorna” premiär på SVT. Tittaren får följa med barnmorskorna Agneta, Karin, Maria och Camilla i tre avsnitt som spelades in på Karolinska Huddinge senvintern 2020.

- Vi tackade ja till SVT eftersom det var en chans att visa det mångfacetterade barnmorskeyrkets alla sidor. Det är ett spännande, brett och viktigt jobb. Ibland svettigt, men också många fina stunder tillsammans med den födande kvinnan då allt är stilla. Och det tycker jag kommer fram i serien, säger Marie Ekborn, omvårdnadschef för Graviditet och förlossning i Huddinge.

Från början var det tänkt att åtta avsnitt skulle spelas in under våren 2020. Så blev det inte. I mars slog corona-pandemin till och filmprojektet avbröts omedelbart. Det inspelade materialet räcke ändå till tre fina avsnitt.

- Jag har sett dem flera gånger och är nöjd. Både vi barnmorskor och familjerna som deltar har fått vara med under hela produktionen och ha synpunkter på vad som skulle vara med och inte, säger Camilla Särnholm, en av barnmorskorna som syns i programmet.

Hon ger lovord till producenten och filmteamet som höll respektfullt avstånd under inspelningen och på förhand sett till att alla på och kring förlossningsverksamheten i Huddinge var informerade om att ett kamerateam skulle vara på plats. Familjerna har också haft möjlighet att säga stopp och avbryta inspelningen när som helst.

Det är inte första gången som SVT filmar på förlossningen, Karolinska Huddinge. 2008 sändes den första upplagan av "Barnmorskorna", som kom att bli mycket omtalad och uppskattad.

Kanske hoppas SVT på samma boom, för det satsats på att "Barnmorskorna" inte ska missas i tv-fåtöljen. En stor affisch med de medverkande syns bland i köpcentrat Heron City, söder om Stockholm.

- Många har lagt märke till programmen. Det är lite pirrigt just nu, folk hör av sig och berättar att de sett mig på TV, skrattar Camilla Särnholm, som också arbetar som barnmorska i satsningen Min barnmorska.

Hennes kollega Karin Henley Listermar jobbar på förlossningen och BB Karolinska, minns vilket intryck den första serien gjorde 2008, då hon var gravid och fortfarande funderade på att bli barnmorska.

- Serien förstärkte mig i mitt yrkesval. Jag hoppas den här omgången kommer att binda samman kvinnor över generationsgränserna i bra samtal. Vi pratar alldeles för lite om födandet, säger Karin Henley Listermar.

Foto: Tina Axelsson/SVT för programmet "Barnmorskorna". Text: Catarina Thepper.