ERCP – kirurger guidar kirurger på distans
ERCP – endoskopisk retrograd kolangio-pancreatikografi - är en metod där man använder endoskopi för att hitta och i vissa fall ta bort gallsten och för att hitta cancer eller skrumplever. På Karolinska finns några av landets främsta interventionella endoskopister och en metod utvecklades för att guida andra sjukhus när de gör ingreppen.
Genom partnerskapsavtal skickas patienter från till exempel Gotland till Karolinska för att genomgå mer komplicerade ERCP:er och annan terapeutisk endoskopi. Många av dessa fall kan genomföras på det lokala sjukhuset om den lokala endoskopisten får expertstöd.
För att experten på Karolinska ska kunna guida den lokala endoskopisten på distans krävs att han/hon i realtid kan se uppställningen i operationssalen samt röntgenbild från C-båge och endoskopibild.
Förväntad nytta
Fördelarna är många, till exempel:
- Ökad patientsäkerhet, minskad risk för komplikationer och reoperation samt mer jämlik vård när expertkirurger finns tillgängliga oavsett vart patienten befinner sig.
- Ökad kontinuitet i vårdkontakten för patienten när behandling sker på det lokala sjukhuset.
- Möjlighet till inkomst genom att sälja denna typ av expertvård på distans till andra länder.
Guidningen sker nu på flera sjukhus i landet.
Karolinskas innovationsstödjande avdelning och ERCP-verksamheten på sjukhuset drevden telemedicinska utvecklingen . Samarbetspartners var gastrokirurgiska verksamheter på Södersjukhuset AB, Visby lasarett, Skaraborgs sjukhus i Skövde, Gävle sjukhus och Södertälje sjukhus. Utvecklingarbetet ingick också i ett innovationspartnerskap med Boston Scientific för att utveckla nya vårdmodeller inom bland annat ERCP.
- Läs mer om innovationspartnerskapet med Boston Scientific här
Kontakt
Kristina Groth
Mobil: 070-085 66 64
E-post: Kristina Groth
Se en kortfilm om ERCP på distans
-
Kirurger guidar kirurger via video
Telemedicin: Specialister på Karolinska Universitetssjukhuset coachar nu kollegor i landet under operation via videolänk. Läkarna Urban Arnelo och Per Bergenzaun berättar om det nya arbetssättet som har utvecklats med stöd av Innovationsplatsen, Karolinska Universitetssjukhuset.
Nyfiken på hur du kan använda video i vården?
-
Se vår film om videobesök
Personal och patient berättar om olika möjligheter.
-
Vill du diskutera dina möjligheter?
Kontakta gärna Innovationsplatsens telemedicinska team
-
Innovationsarbete för vård på distans
Läs mer om Karolinskas program för Vård på distans (telemedicin)
Exempel på innovation på Karolinska
-
Läs mer om pågående innovationsarbeten
Vård, akademi och näringsliv driver gemensamma initiativ. Här ryms patienters konkreta erfarenheter, vårdpersonalens specialistkompetens, forskning i framkant och globala näringslivsaktörer.