Familjen i neonatalvården: Högläsningstips till storasyskon

När ett yngre barn väntar på sin lillasyster eller lillebror kanske det är svårt är föreställa sig hur det kommer att bli att bli en större familj. Kanske har barnet erfarenheter från förskolekompisar, släktingar eller media med sig hur det kan vara att bli storasyster eller storebror.

När småsyskonet sedan behöver vård på neonatalavdelning, så är det antagligen en erfarenhet som barnet har begränsad färståelse för och erfarenhet av.

En möjlighet är att läsa barnböcker tillsammans med syskonet. Att läsa högt för sitt barn kan vara ett sätt att få svåra teman pratbara och verka läkande både för barn och föräldrar. Dessutom bidrar högläsning till barnets ordförråd och utveckling.

Nedan följer en lista med böcker som ska gå relativt lätt att få tag på, antingen i bokhandeln eller som lånebok på Stockholms Stadsbibliotek. Böckerna är på temat prematurfödda barn, att få ett sjukt syskon, att få syskon i allmänhet, sorg och kärlek.

Böcker med anknytning till prematura barn

Otto och maskinerna

"Otto och maskinerna" är en bild och faktabok. Boken beskriver de minst sagt coola maskinerna som hjälper för tidigt födda barn i väntan på att de ska bli större och kunna åka hem från sjukhuset.

Vi ses i Obsan

Cilla Jackert, Rabén & Sjögren 2014. (går att köpa som e-bok, lätt att låna)

Detta är en mellanåldersbok som handlar om Annikas lillebror som föds för tidigt och familjen kan inte åka till landet på sommarlovet utan blir kvar i stan. Annika har svårt att hitta något att göra, drar runt en del på stan och lär känna några andra i Obsan. I slutet går det bra för lillebror Rasmus. När beskedet att han kommer att klara sig kommer, kan Annika äntligen gråta.

Koltrastflickan

Annica Schönhult, Opal 2014.
(går att köpa, finns ett antal ex inom Stockholms Stadsbibliotek)

Detta är en bilderbok om Edvins syster som föds för tidigt och får bo i en plastlåda på sjukhuset. Mamma och pappa är där mest hela tiden och Edvin bor med mormor. En dag flyger en koltrastunge in i fönstret och Edvin tar hand om den. Till sist kommer lillasyster hem och Edvin släpper ut fågeln.

Djurväktarna 1. Humleboet.

Gull Åkerblom, Bokförlaget Opal AB, 2007 (går ej att köpa, men lätt att låna)

En bok för nybörjarläsare som handlar om Anton som är med sin familj och hälsar på farmor och farfar när hans gravida mamma får ont. Pappa och mamma åker iväg till sjukhuset medan Anton stannar. Tillsammans med kompisen Mira, farmor och farfar tittar de på humlor och annat. I slutet ringer mamma och pappa och meddelar att han fått ett mycket litet syskon, som måste stanna på sjukhuset. Mamma och pappa stannar med lillebror och Anton får vara med farmor och farfar.

Djurväktarna 8. Trollet blir sjuk.

Bokförlaget Opal AB, 2009 (går ej att köpa, men lätt att låna)

En bok för nybörjarläsare. När Anton ska åka och hälsa på farmor och farfar blir lillebror Leo sjuk och får åka ambulans in till sjukhuset. Anton säger att han kan vänta hemma själv, medan mamma och pappa följer med Leo till sjukhuset. Efter att de åkt, känner sig Anton inte stor och modig alls och när farmor kommer hjälper hon honom på med ytterkläderna som om han vore liten. Tillsammans åker de hem till farmor. Dagen efter är hunden Trollet sjuk och tillsammans med kompisen Mira och hennes mamma åker de till djursjukhuset. Trollet får stanna där för operation. I slutet går allt väl, både för Leo och Trollet.

Två böcker om att få ett för tidigt fött småsyskon heter "Tommy Tumme" utgiven av Prematurförbundet samt "Min pyttelilla minibror" av Linn Utbult.

Böcker med anknytning till sjuka syskon

Det finns många barnböcker med sjukdomstema och funktionsvariatinstema, men nedan listas böcker med syskonfokus.

Kaninhoppet

Malin Eriksson, Opal, 2019 (finns att köpa och låna)

Alwin tycker mycket om djur och tränar agility med sin vän. Hemma känner han sig inte riktigt sedd och tycker att hans hjärtsjuka lillasyster Liv tar stor uppmärksamhet. När hon ska opereras får Alwin bo hos morfar och kusinerna på landet. Där träffar han Yrla och tillsammans tränar de kaniner i hoppning. Boken slutar lyckligt.

Vi är lajon!

Jens Mattsson, Natur & Kultur, 2019 (går att köpa och låna)

En bilderbok i jagperspektiv. Jag är lajon och det är min storebror också. Vi jagar på savannen, men så en dag blir storebror sjuk och orkar inte. Han får träffa doktorn många gånger och bo på sjukhuset. Jag får hälsa på och vill fortsätta jaga, fast mamma och pappa vill att jag ska vara stilla. En dag smiter de iväg ut i sjukhuset och jagar gubbflodhästar och tantzebror tills storebrors droppställning fastnar i ett dörrhandtag. Storebror tappar sin lajonpäls. I slutet håller mamma och pappa varsin tass och jag kryper ner i sängen med Storebror. "Vi är lajon viskar han." Snart går vi på jakt igen.

Ingen är som Ella

Sally Nichols, Berghs, 2019. (går att köpa och låna)
Kapitelbok för ca: 7 - 9 åringar. Ellas storebror Sam är sjuk och Ella tycker att allt fokus ligger på honom. Ella blir både sur och arg, men allt ändras när Sam hamnar på sjukhus. Hon besöker honom och när han kommer hem igen firar familjen med picknick på vardagsrumsgolvet. Ella förstår också mot slutet att hon är lika älskad som Sam.

Operation slutstirrat

Anna Pella, Libris 2018. (finns att köpa och låna)

Det här är inte en kapitelbok om sjuka syskon, däremot om att ha ett syskon med funktionsvariation. Vides storasyster Mio har en ganska svår funktionsnedsättning. Han tar illa vid sig över omgivningens reaktioner när de ser henne och försöker hitta en lösning för att skapa kontakt. Han fäster en skylt i Mios rullstol som uppmanar folk att prata med Mio.

Han är god som saltlakrits: om att få ett syskon med cystisk fibros.

Moa Ranung, Books on demand, 2019. (går att köpa, men ej att låna)

Lillebror har en ovanlig sjukdom som heter cystisk fibros. Den syns inte på honom, men det är en sjukdom han alltid kommer att ha. När bokens jag pussar honom på pannan smakar det salt. Han är god som saltlakrits. Boken är skriven för anhöriga till, och barn med, cystisk fibros, eller andra som har barn med cystisk fibros i sin närhet.

Att få syskon

Det finns många böcker i ämnet, här följer enbart ett mycket litet fåtal.

Min lilla syster

Astrid Desbordes, Natur & Kultur, 2017. (går ej att köpa, men finns ex att låna)

En bilderbok där vi får följa storebror från dagen då föräldrarna berättar att han ska få en liten syster. Först är hon osynlig men blir senare stor som en fotboll i mammas mage. När hon fötts är hon pytteliten och storebror känner att hon ibland tar stor plats, men mamma säger att det i föräldrahjärtan aldrig är ont om plats. Tiden går och både lillasyster och syskonrelationen växer.

Rut & Knut och lilla Tjut

Stina Wirsén, En bok för alla, 2018. (Originalutgåva Rabén & Sjögren, 2005.) (Går att köpa och låna)

Bilderbok på rim. Storasyster Rut och lillebror Knut har fått ett syskon, lillasyster Tjut. Hon skriker och bajsar och kräks. När hon växer till sig blir det fullt sjå att passa henne. En bok om syskonskapets vedermödor, om både kärlek och avundsjuka.

Vems syskon?

Bonnier Carlsen, 2016. (lätt att köpa och låna, samt finns på persiska och arabiska)

Småbarnsbok. Knatt och Gnis har fått ett syskon. En liten tråkig bebis som bara ligger där. När den börjar gå är den roligare, men det är inte alltid lätt att hålla sams när man blir lite svartsjuk. När Knatt och Gnis börjar bråka kommer de stora och tröstar och blåser och uppmanar till att säga förlåt. I slutet myser de stora tillsammans med bara Knatt och Gnis och lilla Luden får inte smaka på chipsen för hen är för liten.

Sorg

Det finns många böcker om sorg, här har vi listat böcker som är lite kortare eftersom man kanske inte orkar läsa en lämgre berättelse just då. Barnbiblioteket på NKS har en mer omfattande lista med både lite äldre och nya titlar, tjocka volymer och tunna, varav vissa är lätta att få tag på och andra inte. Hör med dem om du önskar mer information.

Jag brukar vinka till en sten

Karin Askerin, Idus 2016. (går ej att köpa, finns fler ex att låna på Sthlms Stadsbibliotek)

En bilderbok berättad i jagform. Lite text och mycket bilder. En dag fick jag en lillebror som blev sjuk och fick ligga i en konstig apparat på sjukhuset. Lillebror var så sjuk att han skulle dö och jag hann aldrig leka med honom. Nu ligger han på kyrkogården och jag brukar vinka till stenen när jag går därifrån, "men det är ju min lillebror jag vinkar till." Av bären från körsbärsträdet som pappa planterar till minne av lillebror, ska mamma göra god saft och jag ska tänka på lillebror när jag dricker den.

Ballonger mot himlen

Lena Forsaeus, Idus, 2018. (finns att köpa, enstaka att låna)

Kapitelbok för barn från 6 år. Nils går i förskolan och har en storasyster, Majken, som är sjuk i cancer. Hon är ofta på sjukhuset. En dag dör Majken och alla är ledsna, men inte Nils. Hans sorg känns som en klump magen.

Stig

Annica Hedin, Rabén & Sjögren, 2017. (finns att köpa och låna)

Bilderbok. Ser du den tomma stolen? Förut satt Stig där. Han dog för han var så sjuk. Han och jag skulle fira när jag lärt mig simma. Istället blev det ett hål som följer med mig överallt, men det händer att jag glömmer jag bort det. Vi firar Stigs födelsedag. Då säger hålet att jag ska ta en tårtbit till, för jag har lärt mig simma. En färgglad och vardagsnära bilderbok med poetisk touch. Illustrerad av Per Gustavsson.

Lillebror i mitt hjärta

Elisabeth Olsson, Effektum, 2019 (finns att köpa, men inte låna inom Sthlms Stadsbibliotek)

En berättelse om sexåriga Erik ska få ett syskon, men barnet dör i mammas mage. Förväntan byts ut mot sorg. Erik ser hur ledsna hans föräldrar är och försöker att inte vara så ledsen själv för att få dem glada igen. Med hjälp av en förstående omgivning får han dock kontakt med sina känslor och kan gå vidare i sin sorg.

Vem finns?

Stina Wirsén, Bonnier Carlsen, 2019. (finns att köpa, lätt att låna)

En bok för små barn. Mjau och Pip är syskon och frågar sina föräldrar hur det var när de skulle kläckas. Duvamamma och Kattpappan berättar att de var tre ägg, men att det tredje var tomt. En liten blå fjäder bara. Tillsammans pratar de om sådana som finns eller funnits. Som mormor. Sedan köper de glass hos glassgubben. "Hon ser ut precis som vanligt."

Kärlek

Som syskon till ett sjukt eller prematurfött spädbarn har man ofta ett stort behov av att höra från sina föräldrar att man är älskad. Ibland kan föräldrar behöva hjälp på traven för att uttrycka det och då kan de här böckerna vara till stor hjälp.

Min älskling

Astrid Desbordes, Natur & Kultur 2016. (Går ej att köpa, men finns lätt att låna på Sthlms Stadsbibliotek)

Bilderbok. Charlie frågar sin mamma om hon kommer att älska honom hela livet och för varje uppslag avslöjar hans mamma sin hemlighet. Hon älskar honom både när de är sams och när de inte är det. När han gör som man ska och inte gör det, och så vidare. Hon älskar honom varje dag och för alltid.

Vad som än sker

Debbi Gliori, Tukan förlag 2017. (finns att köpa och låna)

Bilderbok om den villkorslösa kärleken. Det börjar med att Liten är sur och Stor undrar vad det är som händer när Liten röjer runt. Liten svarar att hen är en arg grej och att ingen älskar mig. Stor förklarar att hen alltid älskar Liten, alldeles oavsett vad som händer. Men, frågar Liten vad händer med kärleken när vi är döda? Stor svarar genom att visa stjärnorna och förklara att en del av dem redan är slocknade, men att varken stjärnor eller kärlek tar slut.

Hur mycket tycker du om mig?

Sam Mac Bratney, Rabén & Sjögren, ny upplaga 2020. (finns att köpa och låna)

En bilderbok om Pappaharen och Lilla Barnharen som försöker mäta sina känslor. Hur mycket tycker du om mig? Jag älskar dig till månen och tillbaka, säger Pappaharen. En berättelse om kärlek och hur man visar den.

För vuxna

Fosterlandet

av Cecilia Alstermark

Är du mitt barn?
En slang i lunganslangar i näsanslangar i armen
Lång som en linjaltung som en liter lingon
En kropp som har alla delarmen ändå inte liknar ett barn
Var det du som nyssdelade kropp med mig?

Fosterlandet börjar med den gravida kroppen, med fascination och fasa. Den efterlängtadegraviditeten går allt mer utför och barnet måste plockas ut alldeles för tidigt.