Föräldraskap på neonatalavdelningen: När du inte inte kan vara nära

En del föräldrar har inte möjlighet att vara nära sitt barn under neonatalvistelsen. Kanske barnet ligger i kuvös, eller så behöver du själv vård efter förlossningen på en annan vårdavdelning. En del föräldrar behöver även arbeta eller ta hand om äldre syskon.

Ge barnet en föräldra-snuttetrasa

Om det inte finns möjlighet för dig att ha ditt barn nära, hud mot hud, så är det en bra början att ha en mjuk tygbit mot din hud som barnet kan få ha nära sig, lukta på och hålla i. Det ger ditt barn möjlighet att redan känna igen din doft när det är dags att sitta hud mot hud.

Föräldrar kan få en barn-snuttetrasa

När den födande föräldern behöver vård som gör det omöjligt  att komma till neonatalavdelningen, kan hon få en "snuttetrasa" med barnets doft att ha hos sig. På samma sätt som barnet ges möjlighet att få känna doften av sina föräldrar, kan mamman då få möjlighet att känna doften av sitt barn.

Även föräldrar som är frånvarande av andra anledningar kan byta dofttrasor med sitt barn på detta vis. "Snuttetrasan" som barnet har haft hos sig är full av dofter från barnet.