Hydrocefalus hos nyfödda

Barn som drabbats av en hjärnblödning av grad 3-4 riskerar utveckla hydrocefalus. Det beror på att vätskan som hela tiden bildas i hjärnans inte kan rinna undan normalt eftersom avflödet är tilltäppt av gammalt blod. Vätskan samlas i hålrummen som då börjar vidga sig som ballonger och pressar undan hjärnvävnaden. Detta gör att huvudet växer snabbare än förväntat och huvudomfånget ökar. Det svenska namnet för hydrocefalus är "vattenskalle".

Diagnos

Hydrocefalus upptäcks vid ultraljudsundersökningar av hjärnan. Behandlingen består i att avleda vätskan för att minska trycket på hjärnan. Det sker i enklare fall med tappning av vätska från ryggmärgskanalen (lumbalpunktion). Om tillståndet inte normaliseras kan en reservoar opereras in med spetsen i hjärnans ventrikel och en dosa under huden för att underlätta regelbundna tappningar. Vid behov byts reservoaren senare ut mot en kvarliggande shunt som avleder vätskan via en slang till bukhålan.

Behandling

Med behandling kan man undvika högt tryck i hjärnan och därmed minska risken för skador som kan påverka barnets fortsatta neurologiska utveckling.

Text: Kajsa Bohlin Blennow, Leg. läkare

Relaterad information