Ny app ska underlätta genomförandet av kliniska studier på Karolinska

Nyhet

Nu har all viktig information om kliniska studier samlats i en digital applikation för kliniska forskare och prövare. Appen är klickbar och guidar forskningspersonal genom planering, genomförande och slutförande av kliniska studier.

Förberedelserna inför en klinisk studie är ofta en tidskrävande uppgift, speciellt för den ovane. Regelverk och administration kan se olika ut för olika typer av studier, samtidigt som vissa faktorer är universella. En arbetsgrupp vid Karolinska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet har därför samlat all nödvändig information i en digital app som visar vad som krävs för en specifik studie.

– I appen väljer du vilken typ av studie du planerar och efter ett par klick får du en översikt över de dokument och tillstånd som just din studie kan behöva, förklarar Elham Hedayati, samordnare för kliniska studier och överläkare vid ME Bröst-, Endokrina tumörer och Sarkom.

Utöver översikten av dokument och regelverk finns en databas över den terminologi som förekommer inom kliniska studier, samt en generell beskrivning av studieprocessen.

– Vi har varit måna om att appen ska vara lättanvänd och ge stöd till all personal som arbetar med forskning - från personer med mångårig erfarenhet till dem som ska börja med sin första studie. I handboken finns det också länkar till ytterligare information eller stödfunktioner, både inom och utanför sjukhuset, säger Elham.

Appen går även att använda i mobilen men den är ännu inte helt mobilanpassad.

– Detta blir första versionen av appen och vi vill gärna få feedback på både innehåll och layout för att nästa version ska bli så bra som möjligt. Vi vill göra det lätt att göra rätt i den kliniska forskningen, avslutar Elham.

Genom att hovra över knapparna får du en tydlig beskrivning av begreppet
Längst ner på sidan finns den generella studieprocessen beskriven
Uppe till höger finns en databas över vanliga begrepp inom klinisk forskning
Genom att välja den typ av studie du planerar ser du vilka dokument och riktlinjer du kan behöva förhålla dig till. När klickar på knapparna kommer du till respektive avsnitt i handboken.