Forskning, utbildning och produktion i BioClinicum
Här kan du läsa mer om de forsknings-, utbildnings-, produktions- och vårdverksamheter som är aktiva i BioClinicum
BioClinicum är uppbyggt kring sex forskningsteman som har sin verksamhet på plan 5–10 i forskningshuset. Här jobbar personer som har anknytning till Karolinska Institutet och/eller Karolinska Universitetssjukhuset. Forskningstemana representerar de kliniska områdena som forskningsverksamheten bedrivs inom. Målet är att nya forskningsrön snabbare ska leda till nya diagnoser och behandlingsmetoder i vården.
Forskningsteman BioClinicum
- Tema Barn, Kvinnor och Genetik
- Tema Neurogeriatrik
- Tema Kardiovaskulär
- Tema Inflammation och Infektion
- Tema Cancer
- Tema Neuro
Barn, Kvinnor och Genetik
Forskningstema Barn, Kvinnor och Genetik studerar genetiskt betingade sjukdomar på molekylär nivå för att förstå mekanismerna för uppkomst och att tillämpa ny kunskap i genetisk diagnostik. De forskar även inom medicin, obstetrik, reproduktiv hälsa, m.m.
Neurogeriatrik
Forskningstema Neurogeriatrik studerar Alzheimers sjukdom och andra neurodegenerativa sjukdomar samt skador i hjärnan och ryggmärgen. De har ett fokus på att identifiera den molekylära grunden för patologin.
Kardiovaskulär
Forskningstema Kardiovaskulär inriktar sig på mekanismer som rör hjärtattack, stroke, aneurysm, hjärtsvikt, tromboembolism, metabolism, inflammatorisk sjukdom och diabetes. De deltar även i många gränsöverskridande nätverk med syfte att förbättra behandlingsresultat.
Inflammation och Infektion
Forskningstema Inflammation och Infektion inriktar sig på inflammatoriska sjukdomar, allergi och luftvägssjukdomar samt infektionssjukdomar. De studerar immunologiska mekanismer vid inflammatoriska sjukdomar. För infektionssjukdomar är fokus HIV, malaria, lunginflammation och hjärnhinneinflammation orsakad av bakterier.
Cancer
Forskningstema Cancer inriktar sig på cancer och liknande sjukdomar. Framför allt studier för att identifiera nya cancerbehandlingsstrategier men också att utveckla metoder för diagnos, prognos och precisionsmedicin.
Neuro
Forskningstema Neuro studerar neurologiska och psykiska sjukdomar. De fokuserar på neurologiska sjukdomar och skador i hjärna och ryggmärg inom stamceller och inflammation, neuroradiologi, neurofarmakologi, neurokirurgi och psykiatri.
Center for Imaging Research Solna
Center for Imaging Research Solna är ett samverkansprojekt mellan Karolinska Institutet, Karolinska Universitetssjukhuset och SLSO. Syftet är att bygga upp ett högspecialiserat och världsledande kunskapscenter med fokus på utveckling av nya diagnostik- och behandlingsmetoder baserade på avbildningsteknik. Centret kommer inom området vara ett nav i Karolinska Universitetssjukhusets forskning och utbildning och användas inom både grundforskning och patientnära forskning vid en rad olika sjukdomar.
Karolinska Experimental Research and Imaging Center (KERIC)
KERIC är en del av Center for Imaging Research och är en corefacilitet i BioClinicum som erbjuder olika avbildningsmetoder inom komparativ medicin. På KERIC finns utrustning för bland annat angiografi, PET-CT och PET-MR.
Kliniskt Träningscentrum (KTC)
På Kliniskt träningscentrum bedrivs bland annat basal träning och klinisk färdighetsträning. Vårdpersonal, studenter och externa besökare får avancerad färdighetsträning på simulatorer för bland annat kirurgi, endoskopi, angiografi. Här finns tre specialbyggda salar för avancerad simulering med separata debriefing- och manöverrum.
Konferens- och utbildningscenter
Plan 3, med entré från Solnavägen, samlar lokaler för utbildning, undervisning och konferens i ett så kallat Konferens- och utbildningscenter. Här finns föreläsningssalar, grupprum, informella mötesplatser och en lounge.
Cyklotron-, radiokemi- och radiofarmaciverksamhet
Inom funktionsområde Radiofarmaci bereder och tillverkas radiofarmaka, injektionsvätskor som används för diagnostik, behandling och forskning.
Funktionsområde Radiofarmaci ligger organisatoriskt inom funktionsområdet Bild & Funktion. Radiofarmaciverksamheten i BioClinicum är en av världens största och mest avancerade radiofarmacifaciliteter. Satsningen har säkrat försörjningen av radiofarmaka till sjukvården i Stockholmsområdet och närliggande län för lång tid framöver.