Nytt samarbetsavtal med USA ska främja svensk cancervård

Nyhet

Ett nytt bilateralt samarbetsavtal har tecknats mellan Sverige och USA, för att ytterligare främja cancervård och cancerforskning.

Sverige och USA har sedan tidigare ett gott samarbete inom området cancervård och forskning, och nu stärks det ytterligare genom ett bilateralt samarbetsavtal. Syftet är att främja ländernas utbyte med varandra inom såväl cancerforskning som implementeringen av forskningen inom cancervården, där både prevention och ökad livskvalitet innefattas.

Det var vid konferensen US-Sweden Cancer Summit 2024 den 12–14 mars på svenska ambassaden i Washington som avtalets skrevs under, och det gjordes av den svenska sjukvårdsministern Acko Ankarberg och USA:s vice hälsominister Andrea Palm. Avtalet bygger på ett tidigare samarbetsavtal mellan Sverige och USA 2016–2021.

– Både Sverige och USA är ledande inom medicinsk forskning med en stark innovations- och life science-sektor. Tillsammans bidrar vi båda till den globala kampen mot cancer. Med detta avtal fortsätter vi att arbeta tillsammans, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson i ett pressmeddelande från Regeringen.

På plats i Washington var Karolinskas representant professor Stephan Mielke, FOU-chef och verksamhetschef för Tema Cancer på Karolinska Universitetssjukhuset. Han var en del i den svenska delegationen, tillsammans med bland annat Sahlgrenska Universitetssjukhus och Skånes Universitetssjukhus, som under några dagar besökte flera instanser – såväl United States Food and Drug Administration (FDA), National Institutes of Health (NIH) och Inova, norra Virginias ledande ideella vårdgivare.

– Det har varit otroligt lärorikt och vi har lärt oss mycket i den här processen, men också att acceptera olika perspektiv. Inte bara ur svenskt perspektiv att förstå USA, utan även tvärtom, säger Mielke och fortsätter:

– Det allra viktigaste är vikten av ”co-creational” samarbete mellan sjukvården, forskning, industrin och myndigheter med patienten i centrum. Samarbete mellan de olika delarna i cancervården är ett måste, det går inte annorlunda och det blev ännu tydligare. Inte minst besöket på NIH var inspirerande eftersom de redan lever i ett så nära samarbete mellan forskning och sjukvård där ALLA patienter behandlas i kliniska prövningar.
Det blev så tydligt hur vi borde jobba och samarbeta framåt. Inte bara i Sverige utan på internationell nivå. Vi måste förstå att den största marknaden är i USA – så gott som alla läkemedel kommer först dit och Europa därefter, så kommunikation mellan oss är mycket viktig. Att vi skrivit det här avtalet med USA hjälper oss, det bäddar för exempelvis bilaterala projekt, till exempel gemensamma kliniska prövningar och data sharing.

Sveriges tre Comprehensive Cancer Center (CCC) representerade av Stephan Mielke (Karolinska), Silke Engholm (Skåne) och Annika Bann (Sahlgrenska)

Karolinska Universitetssjukhuset samlar i Karolinska Comprehensive Cancer Center spetskompetens inom högspecialiserad cancervård och cancerforskning. Centret är en gemensam satsning av Karolinska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet. Det var också det första ackrediterade Comprehensive Cancer Center i Sverige, och även Sahlgrenska och Skåne har numera varsitt Comprehensive Cancer center.

– Våra svenska Comprehensive Cancer Center har tillsammans blivit den katalysator för cancervården i Sverige som kunskapsutvecklingen kräver, säger Patrik Rossi, tf. sjukhusdirektör på Karolinska.

Stephan Mielke (Karolinska CCC), Acko Ankarberg (Sveriges sjukvårdsminister), Malin Hultecrantz (hematolog på MSKCC, New York), Martin Bergö (vice rektor Karolinska Institutet).
Delegationen på besök vid Clinical Research Center (CRC), National Institutes of Health (NIH), Bethesda, MD, USA
På labbet: Dr. Louis Staudt förklarar intramurala programmet och bed-to-benchside forskning på NIH.