Fysioterapeuter på kvällstid gav kortare vårdtid

Nyhet

När fysioterapeuterna på postoperativa vårdavdelningen började arbeta kvällstid fick nästan dubbelt så många patienter hjälp. Dessutom kortades vårdtiden med i snitt fem timmar: "Stor vinst för både patienter och medarbetare."

Arbetsterapeuten Mika Lahdensivu och fysioterapeuterna Dennis Brolin, Elin Arvidsson och Julia Olsson.

Våren 2023 påbörjades ett åtta veckor långt utvecklingsprojekt på postoperativa vårdavdelningen. Här fanns flera patienter som genomgått en lång och avancerad kirurgi, men som inte kunde erbjudas någon fysioterapeutisk bedömning eller intervention förrän dagen efter.

Elin Arvidsson.

– Vi missade många patienter som opererats, eftersom de kom ut senare på dagen när vi gått hem. Vi ville dessutom undersöka om fysioterapeut på kvällstid skulle ge fler patienter möjlighet att få bedömning och intervention och i ett tidigare skede, säger fysioterapeuten Elin Arvidsson.

Under projektet, vars idé kom från ett tidigare doktorandprojekt kring mobilisering efter bukkirurgi, samlades data in där effekten av utökad arbetstid (fyra veckor) jämfördes med effekten av ordinarie arbetstid (fyra veckor).

– Genom att anpassa vår arbetstid fanns vi tillgängliga för fler patienter. Mobilisering och utskrivning från postoperativa vårdavdelningen skedde då tidigare än när vi arbetade enligt de ordinarie arbetstiderna.

Projektet avslutades efter åtta veckor. Personalen efterfrågade dock fortsatt kvällsbemanning och när utvärderingen var klar – i snitt 61 procent av patienterna fick hjälp inom 3 timmar efter ankomst till avdelningen under den utökade arbetstiden jämfört med 38 procent när arbetstiden var 8–16.30 – beslutades att pröva kvällsbemanning mer storskaligt och även involvera och utvärdera fysioterapeut på kvällstid på intensivvårdsavdelningen, IVA.

Vi kan stötta patienten under en längre tid på dygnet

Fysioterapeut på kvällstid på IVA

Dennis Brolin.

Med positiva resultat från utvecklingsprojektet på den postoperativa vårdavdelningen beslutade fysioterapeuterna som bemannar perioperativ medicin och intensivvård, PMI, att våren 2024 pröva kvällsbemanning även på IVA.

– Kvällspassen tillåter oss att följa upp och stötta patienten under en längre tid på dygnet. Vi har ett mer kontinuerligt arbete nu, säger Dennis Brolin, fysioterapeut på neurointensiven och fortsätter:

– Mobilisering är en stor del av vårt arbete på IVA, men vi är mycket delaktiga i bedömning, och behandling gällande all form av respiratoriskt stöd och träning för patienten, allt på en avancerad nivå. Fysioterapeuter finns nu även delaktiga i MIG-teamet (mobil-intensivvårdsgrupp) på kvällstid.

Kul att testa nya arbetssätt
Julia Olsson.

Kollegan Julia Olsson, fysioterapeut, ser fler fördelar med förändringen.

– Det är kul att testa nya arbetssätt och vi får möjlighet att utveckla vår verksamhet. Det är en stor vinst, inte bara för patienterna utan också för medarbetarna, säger hon.

På kvällen öppnas det upp för annat
Evelina Laasonen Gomaa.

Sektionschefen Evelina Laasonen Gomaa flikar in:

– Det kan vara en utmaning att alla vill åt patienterna mellan åtta på morgonen och fyra på eftermiddagen. På kvällen öppnas det upp för annat. Vi behöver inte alltid konkurrera om tiden med läkarna eller med andra medicinska undersökningar.

Det pågående projektet på IVA kommer att utvärderas under våren.

 

 

 

⬛ … och nu finns en arbetsterapeut på plats även lördagar 

Mika Lahdensivu.

En annan nyhet är att en av arbetsterapeuterna på neuro och IVA arbetar på lördagar. Det innebär att patienterna nu har möjlighet att få sin aktivitetsförmåga och sitt rehabiliteringsbehov bedömda ur ett arbetsterapeutiskt perspektiv utan att vänta tills måndag. Även kognitiva bedömningar, ett av arbetsterapeuternas specifika arbetsområden, kan nu göras vid behov på lördagar. Först i tur för lördagstjänst var arbetsterapeuten Mika Lahdensivu

– Att arbetsterapeuten finns på plats bidrar till ett snabbt och säkert patientflöde. Vid behov kan även hjälpmedel förskrivas och patienter mobiliseras så snart som möjligt – och inom detta område samarbetar ju arbets- och fysioterapeuter en hel del, inte minst inom intensivvården, säger han.

 

Text och bild: Nneka Magnusson Amu