Sjukhuset ställer om för att ta hand om fler patienter trots en ansträngd ekonomi

Nyhet

Reviderad bemanning och nya arbetssätt ska säkra en fortsatt god patientvård. Karolinska Universitetssjukhuset ställer om för att möta det svåra ekonomiskt läget. "Vi är i en tuff situation, men vi måste och kommer att ta hand alla patienter som kommer till oss", säger verksamhetschef Katarina Meijers.

Verksamhetscheferna Josefine Kaunisto, Katarina Meijers och Marcus Öhlander.

Den kärva ekonomin ställer hårda krav på sjukhuset för att kunna fortsätta leverera enligt produktionsuppdraget. Kostnader behöver minskas och resurser användas på ett ansvarsfullt sätt. Samtidigt är flera verksamheter redan igång med nya arbetssätt som ska säkerställa att alla patienter får den hjälp de behöver.

– Det tuffa läget har flera bottnar: ett varsel, ett osäkert ekonomiskt läge i vår omvärld och inom Karolinska, samt en utmaning i hur vi ska möta framtidens vård med bland annat en åldrande befolkning. Vi arbetar med dessa perspektiv kontinuerligt, säger Katarina Meijers, verksamhetschef för omvårdnad inom tema Akut och reparativ medicin.

Arbeta brett tillsammans

Det handlar bland annat om att ta fram nya rutiner, nya innovativa lösningar, nya kompetenser och att formsätta utbildning för olika yrkesgrupper, betonar hon. Liksom att sluta göra saker som inte skapar värde för patienten.

– Ett bra exempel är när mottagningen för ortopedi, kirurgi och trauma slutade att göra en del av inskrivningsmomentet då detta ändå gjordes i en annan del av vårdkedjan. Resultatet blev att de kunde hjälpa fler patienter, säger Katarina Meijers.

Hon framhåller vinsterna med att arbeta brett tillsammans inom omvårdnadsområdet för att lösa de utmaningar som uppstår.

– Vi ser patienten i flera perspektiv och lär oss av varandra. Det hjälper oss att arbeta mer likartat och skapa en justare organisation. Vi samarbetar också med andra verksamheter som vi delar vårdgolv med, bland annat barnakuten vid toppar och internt med akutvårdsavdelningarna för att hantera variationer i flödet, säger Katarina Meijers.

Många mindre förändringar

Josefine Kaunisto, verksamhetschef för omvårdnadsområde Hjärta och kärl inom Hjärt-kärlcentrum, lyfter även hon fram de möjligheter omställningen kan bidra till. Hennes verksamhet påbörjade en implementering av nya arbetssätt redan förra hösten.

– Vi startade med en gemensam framtidsspaning där vi tittade på vilka trender, behov, möjligheter och utmaningar vi såg i omvärlden och sjukvården i stort, säger hon.

På det konkreta planet har det bland annat lett till en genomlysning av patienttransporterna.

– Inom hjärta och kärl transporteras patienter i stor utsträckning mellan olika interventioner och undersökningar, till exempel röntgen, postop och angio. Många transporter är övervakade, vilket innebär att patienten är uppkopplad och att en sjuksköterska följer med. Vår genomlysning visar att patienterna i betydligt större utsträckning kan transporteras med en transportör, vilket innebär att sjuksköterskans tid frigörs till patientnära vård på enheten. Med många mindre förändringar kan vi anpassa bemanningen så att vi kan ta hand om vårt uppdrag utan att springa fortare, säger Josefine Kaunisto.

Allas angelägenhet

Inom thoraxkirurgin har många olika verksamheter framgångsrikt gått samman för att se hur alla kan bidra för att möta vårduppdraget. Det handlar både om patienter som vårdas på sjukhuset nu och de som står i kö för en hjärtoperation.

– Vi har bland annat roterat in sjuksköterskor från dagvård till slutenvård. Vi har också gemensamma mål där ett exempel är att thorax ska bli inhyrningsfria. Det är allas uppgift och angelägenhet inom omvårdnadsområdet att detta ska lyckas, säger Josefine Kaunisto.

Flera dagliga småmöten ger resultat

Även för Marcus Öhlander, verksamhetschef för högspecialiserad barnortopedi och barnmedicin, stavas nyckeln till förändring samarbete.

– Inom Tema Barn träffas representanter för våra olika enheter kort två gånger per dag. Syftet är att säkra att vi så effektivt som möjligt kan ta hand om både våra akuta och planerade patienter, säger han och tillägger:

– Ibland är situationen utmanande men genom ett starkt samarbete över gränserna stöttar vi varandra i att ta hand om barnen som behöver vår hjälp.

Text: Nneka Magnusson Amu