Prinsessan Madeleine och Min Stora Dag besökte Astrid Lindgrens Barnsjukhus

Nyhet

I veckan fick Astrid Lindgrens Barnsjukhus på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna finbesök av prinsessan Madeleine som tillsammans med Min Stora Dag besökte sjukhuset. Prinsessan besökte lekterapin och träffade flera av sjukhusets barn för pyssel och en pratstund.

Prinsessan Madeleine är beskyddare av organisationen Min Stora Dag som uppfyller önskningar och arrangerar glädjefyllda aktiviteter, så kallade Stora Dagar, för barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser.

Under besöket på sjukhuset samtalade prinsessan Madeleine med Jennifer McShane, generalsekreterare för Min Stora Dag, och Svante Norgren, temachef för Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Därefter träffade hon flera av sjukhusets barn på lekterapin för att pyssla och prata tillsammans.

Min Stora Dag når varje år ut till tusentals barn tack vare samarbeten med sjukvården. Svante Norgren är med i organisationens styrelse och Min Stora Dags medicinska råd.

- Vi är mycket glada för att prinsessan Madeleine har tagit sig tid att besöka lekterapin i sin roll som beskyddare för Min Stora Dag. Besöket var väldigt uppskattat av både barnen och medarbetarna. Min Stora Dag bidrar på ett mycket viktigt sätt till barnens läkande – att få en önskan uppfylld är ofta en välbehövlig ljuspunkt i en annars väldigt tuff tillvaro, säger Svante Norgren.

Jennifer McShane, Min Stora Dag och Svante Norgren, Astrid Lindgrens barnsjukhus presenterar det senaste årets utveckling för Prinsessan Madeleine.
Prinsessan Madeleine med några av barnen och en förälder som deltog under förmiddagen.

Fotograf: Pelle T Nilsson/Min Stora Dag

Min Stora Dag

Den rikstäckande välgörenhetsorganisationen Min Stora Dag skapar glädjefyllda upplevelser, så kallade Stora Dagar, för barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser. En Stor Dag ger barnen uppmuntran, självförtroende och inspiration att fortsätta kämpa.

Barn och unga som ingår i Min Stora Dags målgrupp är mellan 4 och 18 år och har en allvarlig sjukdom eller diagnos. De som hittills fått en Stor Dag har tillsammans över 140 olika typer av sjukdomar och diagnoser, så som hjärtsjukdomar, mag- och tarmsjukdomar, cancer samt neuropsykiatriska funktionsvariationer som adhd och autism. Ett stort antal har dubbel- eller trippeldiagnoser. Barnen som får Stora Dagar söker antingen via Min Stora Dags hemsida eller utses genom Min Stora Dags utbredda samarbete med sjukhus och barn- och ungdomskliniker över hela landet.

Förra året fick över 6 600 barn en Stor Dag. Min Stora Dag får inga statliga medel utan är helt beroende av gåvor från privatpersoner, företag och stiftelser. Insamlade medel går till att skapa glädjefyllda dagar till barnen.