Karolinska har opererat fler patienter än jämförbara sjukhus

Nyhet

Hårt arbete, planering och fint samarbete under årets första hälft gör att Karolinska har färre framskjutna operationer än i stort sett alla andra sjukhus i Sverige. Det visar färsk statistisk från Svenskt Perioperativt Register som Sveriges Television bearbetat.

SVT har utifrån data i Spor räknat ut hur stor den så kallade vårdskulden i form av framskjutna elektiva operationer är för Sverige totalt samt för samtliga sjukhus. Antalet framskjutna mottagningsbesök eller annan vård som inte är operationer är alltså inte medräknat.

SVT redovisar vårdskulden som antalet arbetsdagar som det tar att utföra de operationer som skjutits fram under pandemin. För Sverige som helhet beräknas 126 266 operationer ha skjutits fram, vilket motsvarar 125 arbetsdagar. På Karolinska har 3 042 operationer skjutits fram. Detta svarar mot 41 arbetsdagar vilket innebär att vi lyckats operera fler patienter än jämförbara sjukhus i Sverige, se tabell nedan. Prestationen är extra stark då många som vanligtvis arbetar inom operation i stället arbetat på IVA, vilket under längre perioder medfört neddragen operationsverksamhet på sjukhuset.

– Det är enormt starkt att kunna operera så många människor, samtidigt som vi tagit hand om högst antal patienter med covid-19. Den arbetsinsats och förmåga till planering och samarbete som vi visat upp sticker ut och vi vet också att den vårdkvalitet och omtanke som vi ger våra patienter är i toppklass. Vår förmåga att planera och styra med hjälp av data under pandemin har uppmärksammats av tidskriften Newsweek, som rankar Karolinska som Europas bästa sjukhus inom smart teknik och datastyrning, säger Björn Zoëga.

För att lyckas hjälpa så många patienter har det krävts ett nära samarbete inom i stort sett alla delar av sjukhuset och speciellt mellan PMI, avdelningar som säkerställer tillgång till vårdplatser samt operatörer.

– Det vi ser är att alla på sjukhuset tar ett stort ansvar för våra gemensamma patienter. Alla kliver fram och hjälps åt både i planering och i själva vården. Det är precis detta som kommer att behövas av oss framåt, säger Björn Zoëga.

 

Vårdskuld (antal operationer) och antal arbetsdagar som krävs för att arbeta bort denna

Akademiska sjukhuset i Uppsala

Antal operationer: -2 456

Antal dagar: 54

 

Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm

Antal operationer: -3 420

Antal dagar: 196

 

Danderyds sjukhus

Antal operationer: -4 027

Antal dagar: 136

 

Karolinska Universitetssjukhuset

Antal operationer: -3 042

Antal dagar: 41

 

Norrlands Universitetssjukhus i Umeå

Antal operationer: -892

Antal dagar: 27

 

Universitetssjukhuset i Linköping

Antal operationer: -3 240

Antal dagar: 143

 

Universitetssjukhuset i Örebro

Antal operationer: -3 075

Antal dagar: 109

 

Sahlgrenska Universitetssjukhuset (samtliga sajter)

Antal operationer: -10 947

Antal dagar: 128

 

Skånes Universitetssjukhus (Lund och Malmö)

Antal operationer: -5 077

Antal dagar: 142

 

Södersjukhuset

Antal operationer: -4 232

Antal dagar: 144

 

Källa: Svenskt Perioperativt Register, Spor och Sveriges Television