Johan Sundqvist är Karolinskas nya miljöchef

Nyhet

I början av augusti tillträdde Johan Sundqvist som Karolinskas nya miljöchef. Han har många års erfarenhet av att arbeta som miljö- och hållbarhetschef, senast inom transportsektorn och tidigare även som miljöchef för Landstinget i Sörmland.

Berätta om dig själv och din bakgrund.

Johan Sundqvist

- Som varande en man i ålderdomens ungdom är det alltid svårt att kortfattat beskriva sin bakgrund. Ett försök emellertid. Akademiskt så har jag dubbla akademiska examina från Stockholms Universitet och KTH (där jag undervisat och examinerat inom CSR-frågor). Yrkesmässigt så har jag varit miljöchef/hållbarhetschef i drygt 25 års tid inom olika företag och organisationer, bland annat miljö- och hållbarhetschef för Region Sörmland. På det personliga planet så är jag gift och har två barn samt bor i ett lagom stort hus ute på det vackra Ekerö.

Du har jobbat här några veckor nu, hur känns det så här långt?

- Jag misstänker att min erfarenhet från mina första veckor här på Karolinska inte skiljer sig från hur andra kollegor upplevde det när de började – förvirring! Även fast jag har en god förförståelse för hälso- och sjukvård så är Karolinska en enormt stor arbetsplats med två huvudanläggningar som delvis har olika förutsättningar. Jag inser att det kommer att ta ett tag innan jag kan vara fullt ut operativ, vilket jag får vara ödmjuk inför.

Det finns ju ett stort miljöfokus på Karolinska, vad tycker du om miljöarbetet här?

- Det är möjligen lite tidigt att ge ett utlåtande kring det arbete som bedrivits tidigare, men min uppfattning är att finns en stor potential att tillsammans lyfta Karolinskas miljö- och hållbarhetsarbete än mer.

Vilka ser du som våra största miljöutmaningar?

- Utifrån vad som händer i vår omvärld och även i vår närhet så skulle jag säga att minska klimatpåverkan i alla dess former. Sett lite snävare utifrån vår verksamhet så skulle jag vilja lyfta inköps/upphandlingsfrågor, kemikaliehantering samt läkemedelsanvändning. Givetvis finns det än fler viktiga områden men dessa ser jag utifrån min erfarenhet som största utmaningar.

Finns det några delar som du själv är särskild intresserad av att fokusera på?

- Nu ska mitt arbete inte styras av mina personliga intressen men då jag närmast kommer från transportsektorn och det faktamässigt är så att transporter står för över 30 procent av alla klimatpåverkande utsläpp så torde utmaningen vara att hitta tekniskt, miljömässigt och ekonomiskt rimliga lösningar att minska Karolinskas klimatpåverkan. Jag ser i dessa sammanhang det som avgörande att hitta åtgärder som underlättar för alla på Karolinska att göra kloka och hållbara val.