Skumfylld helikopterplatta i Solna

Nyhet

Om en olycka eller brand skulle inträffa på helikopterplattan i Solna finns en ordentlig skumsläckanordning på plats. För att säkerställa att släckanläggningen fungerar har Locum och Coor genomfört ett funktionsprov. Provet gick bra och helikopterplattan blev täckt av skum.

På Karolinska i Solna landar över 200 helikoptrar/månad under högsäsong och mellan 50-75 helikoptrar/månad under lågsäsong. Om en brand, olycka eller ett helikopterhaveri skulle uppstå på helikopterplattan i Solna finns en ordentlig skumsläckanordning på plats. I slutet av mars gjordes ett funktionsprov för att säkerställa att släckanläggningen fungerar.

- Det skulle kunna inträffa ett helikopterhaveri här ute. Om det skulle inträffa vill vi veta att släckanläggningen fungerar, för att på så vis antingen släcka en brand eller förebygga att en brand uppstår, säger Jonas Carvbo, fastighetschef på Coor och ansvarig för den tekniska driften av sjukhuset.

I vilka situationer används skum?

- Det är i händelse av att en brand uppstår. Skum har en beprövad och bra släckförmåga. På samma sätt som man kan ha skum i vanliga handbrandsläckare för hemmabruk och andra miljöer, säger Jonas.