Tacksamma över sjukvården och sin dotter

Nyhet

I mitten av december, i graviditetsvecka 31, förlöstes Isabellas och Oskars dotter Viola på Karolinska genom en avancerad fosteroperation. Den så kallade EXIT-operationen är en ovanlig livräddande åtgärd vid stora huvud-halstumörer hos ett foster.

I graviditetsvecka 28 åkte Isabella Halling in till förlossningen eftersom hon inte kände fosterrörelser och var orolig. Trots att de hittade deras bebis hjärtljud ville en hjälpsam barnmorska ändå göra ett ultraljud också, detta för att Isabella skulle känna sig lugnare.

- Min magkänsla sa mig att något inte stämde och jag hade rätt. Under ultraljudet hittade de den stora tumören på vår bebis och vi blev snabbt skickade till specialistmödravården för ytterligare ultraljud och vidare magnetkameraundersökning, berättar Isabella.

Det stod ganska snabbt klart att det var en så kallad EXIT-operation som behövde göras för att rädda deras ofödda dotters liv.

- Allt har gått väldigt fort. Från det att de hittade tumören tills att vår lilla Viola var ute ur magen och opererad gick på bara fyra veckor. Vi är så enormt tacksamma över sjukvården och att de, mitt i pandemin, organiserade den stora operationen och räddade vår dotters liv, berättar de nyblivna föräldrarna.

Trots den tuffa starten så är läget stabilt för Viola och hon gör framsteg varje dag.

- Det är klart att vi är rädda för bakslag och hon går igenom olika kritiska moment hela tiden men hittills har hon klarat allt jättebra. Vi är tacksamma för att vi får vara tillsammans med henne och för varje slang som försvinner, säger Isabella och Oskar som just nu bor på Neonatalavdelningen på Karolinska i Solna ihop med Viola.

Viola:

Född den 10 december i vecka 31 + 2 med en EXIT-operation

44 cm lång

Vägde 2,234 kg med tumören och 1,9 kg efter att tumören opererats bort

Läs mer om EXIT-operationen här