Barnmorskor får göra första spädbarnsundersökningen

Nyhet

Nu är tre barnmorskor på Karolinska examinerade för att kunna utföra den första spädbarnsundersökningen på bebisar som åker hem 6-24 timmar efter förlossning. Konceptet är det första i Sverige och ska avlasta barnläkarna och förbättra patientflödet.

Alla nyfödda barn genomgår en undersökning av barnläkare innan hemgång från BB. Friska mammor utan medicinska skäl att stanna på BB och som har haft en normal förlossning där mamman och barnet mår bra kan gå hem redan efter sex timmar.

- Barnmorskor träffar väldigt många bebisar och är vana vid att se när något inte är som det ska. Nu har tre barnmorskor i Solna genomgått en utbildning och är redo att utföra den första spädbarnsundersökningen vid tidiga hemgångar, säger Ulrika Nordenback, omvårdnadschef.

Utbildningen, som är den första i sitt slag i Sverige, har tagits fram på sjukhuset i samarbete mellan neonatalens läkare och en projektgrupp på BB Karolinska. Även två barnmorskor i Huddinge kommer kunna utföra undersökningen.

Det nya arbetssättet kommer att förbättra för familjen som ges möjlighet att lämna sjukhuset när det passar dem. Det innebär även ett kliv framåt för barnmorskorna, underlättar för barnläkarna och förbättra också patientflödet.

Alla barn som går på tidig hemgång får ett återbesök där en undersökning av barnläkare ingår.

Förlossningen i Solna. Foto: Carin Tellström

- Det här är ett koncept som redan finns i flera andra länder och som vi vet uppskattas mycket av familjerna. Det ger oss möjlighet att individanpassa hemgångarna bättre, säger universitetsbarnmorska Malin Edqvist, som tillsammans med universitetsbarnmorska Hanna Ulfsdottir och neonatolog Veronica Siljehav har tagit fram kursplanen.

Anna Eklund, Linda Wandell och Ia Roos är de tre barnmorskor som nu kommer börja utföra spädbarnsundersökningarna för dem med tidig hemgång.

- Det känns jättekul och spännande. Vi har verkligen lärt oss massor och varit med vid säkert 100 barnläkarundersökningar, säger Anna Eklund.