Lovord och leenden när hela nya sjukhusbyggnaden öppnade

Nyhet

Det var idel leenden hos både patienter och personal när den nya huvudentrén på Eugeniavägen 3 i Solna öppnade under måndagsmorgonen. Första patienten i dagvårdshuset, närmast Solnavägen, var Hasse Thorsson som var ute i god tid för att hinna ta sig en ordentlig titt på sjukhusbyggnaden.

Aprilsolen lyste generöst över Eugeniavägen 3 när de första patienterna anlände genom den nyöppnade huvudentrén under måndagsmorgonen. Samtidigt med söndagens flytt av patienter inom hud, reumatologi och njurmedicin, öppnades hela den nya sjukhusbyggnaden längs Eugeniavägen upp, från gavel till gavel, i hela sin längd på 255 meter.

Hasse Thorsson var första patienten på dagvården Hud och Reuma, och var imponerad av vad han såg.

Dagvårdsavdelningen Hud och Reuma på plan 6 fick under morgonen sin första patient, Hasse Thorsson, som var imponerad över de nya lokalerna:
- Det är helt fantastiskt, ett otroligt sjukhus, jag är faktiskt våldsamt imponerad. Det är välplanerat, och fint nere i huvudentrén som är som en utställningshall. Dessutom kunde man checka in själv, både där nere och här uppe, säger han.

Förra besöket gick till den gamla sjukhusbyggnaden:

- Det var lätt att hitta hit till den nya byggnaden också, man fick både en karta och beskrivning i kallelsen. Kan man bara läsa så är det inga problem, säger han och fortsätter:

- Jag passade på att komma hit tidigt för jag var ju nyfiken. Eftersom jag tog bussen som gick till huvudentrén i gamla sjukhusbyggnaden så tipsade busschauffören mig att ta buss nummer 3 direkt till nya entrén, ifall jag inte ville gå så långt. Men jag tog en promenad hit.

Hasse Thorsson.

Den nya sjukhusbyggnaden har förekommit mycket i media de senaste åren, men Hasse Thorssons bild av sjukhuset har inte påverkats menar han:

- Man kan inte lyssna på allt man ser och hör i media. Det är klart att det har varit inkörningsproblem, liksom frågetecken om ekonomin. Men det kommer att bli bra, det tror jag säkert.

Dagvårdsmottagningen Hud och Reuma öppnade under måndagen.

Även för personalen på Hud och Reumas dagvård var det premiär i de nya lokalerna. Sjuksköterskan Annika Lingemark säger:

- Det är ett lite annat sätt att arbeta på. Vi har färre rum här vilket innebär att vi måste tänka logistik på ett annat sätt. Samtidigt känns det roligt, det är fräscht och fint. Så vi är positiva, även om det säkert kommer att bli lite felbokningar och sånt i början, men det löser sig, det har det alltid gjort förut.

Dagvårdsavdelningarna vetter mot Solnavägen med stora fönster och utsikt över KI:s campusområde.

- Det är pampigt och fint och känns lite mäktigt faktiskt, fortsätter hon.

All uppmärksamhet i media har inte avskräckt Annika Lingemark:

- Nej, jag känner att jag har ett bra team som jag jobbar med och vi fungerar jättebra tillsammans. Jag har inte känt nån stress eller oro för att jobba i den nya byggnaden, utan det känns tryggt och bra.

Innanför entrédörrarna fanns under hela måndagen Fråga-mig-personer på plats. En av dem var introduktionsspecialisten Catharina Nyrell:

Catharina Nyrell

- Jag har redan mött så mycket positivitet, man kommer in och utbrister "åh vad fint det är här", säger en leende Catharina som bland annat har lotsat besökare till kassan, provtagningsenheten och dagvården.

- Det har varit en strid ström av folk, både personal och patienter. Det har inte varit någon irritation än så länge, tvärtom, folk är exalterade över allt som finns här. Det är väldigt roligt och jag känner själv en stor stolthet över huset.

Stanley Holsteiner, chef för Programkontoret som har organiserat hela flytten, var en av många som passade på att känna av stämningen i den nya huvudentrén på måndagsmorgonen:

- Underbart, det här är faktiskt, på ett sätt, den största dagen i hela projektet. Nu är hela sjukhuset öppet, efter att jag har hållit på med detta i 7,5 år. Det är lite samma känsla som när man var liten och fick sin första cykel, konstaterade han.

Under söndagen öppnade sjukhuset i hela sin längd för första gången.

Annelie Liljegren, som ansvarade för patientflytten under söndagen, var även hon glad:

- Det känns som att hela det här huset nu har blivit besjälat. Man ser folk gå in och ut, hur de sprider sig i byggnaden, att själarna har kommit in. Nu är det klart, för nu är människorna här.

Den nya sjukhusbyggnaden är 225 000 kvadratmeter stor. Till den ytan kan läggas forskningsbyggnaden Bioclinicum med ytterligare 40 000 kvadrat, behandlingsbyggnaden med 20 000 kvadratmeter, N-husets 20 000 kvadratmeter och Q-huset, som har dagvårdsplatser för bland annat barnoperationer, på 30 000 kvadratmeter. Siffran kan jämföras med Södersjukhuset som är cirka 125 000 kvadratmeter. Det innebär att den yta som driftsätts i Solna i år är ungefär som att driftsätta två Södersjukhus.

Den nya huvudentrén för Eugeniavägen öppnade på måndagsmorgonen.

Läs mer om flytten till nya sjukhusbyggnaden