Innovationskraft på Karolinska Universitetssjukhuset

Sedan Karolinska Universitetssjukhuset grundades har vi tillsammans med Karolinska Institutet bidragit till att miljoner människor blivit friskare genom åren. Hör våra forskare berätta om sitt arbete i forskningens framkant i den nya filmserien Innovationskraft på Karolinska Universitetssjukhuset.

 

Avsnitt 1: Kerstin Hagenfeldt och Kristina Gemzell Danielsson

Kerstin Hagenfeldt och Kristina Gemzell Danielsson - två läkare som tillsammans har bidragit till kvinnors hälsa världen över genom utvecklingen av bland annat kopparspiralen, abortpillret och internationella riktlinjer för preventivmedel genom sitt arbete på WHO (World Health Organisation).

Dela filmen

English version

Avsnitt 2: Nanna Svartz och Johan Askling

Nanna Svartz och Johan Askling - två forskare vars arbete har bidragit till att patienter med reumatisk sjukdom idag har betydligt bättre möjligheter att överleva.

Dela filmen

English version

 

Avsnitt 3: Sven-Ivar Seldinger och Staffan Holmin

Sven-Ivar Seldingers upptäckt gjorde det möjligt att föra in instrument i kärlsystemet - något som har revolutionerat sjukvården inom en rad olika områden. Nu arbetar Staffan Holmin på en inverterad Seldingerteknik för att till exempel kunna leverera läkemedel direkt i specifika organ och utföra skonsammare biopsier.

Dela filmen

English version

 

Avsnitt 4: Tore Curstedt och Ulrika Ådén

Tore Curstedt och Ulrika Ådén

Tore Curstedt och Ulrika Ådén, två forskare som bidragit till att Sverige är världsledande inom neonatalvården. Tore gjorde, tillsammans med kollegan Bengt Robertsson, ett revolutionerande genombrott med surfaktantbehandling, som ökat överlevnaden av förtidigt födda barn avsevärt. Ulrikas forskning har fokuserat på hur omvårdnad kan främja en hälsosamt utveckling av barnets hjärna, på kort och lång sikt. Innovationer som öppnat dörrar till fortsatt forskning och som bidragit till att fler och fler barn får chansen till ett gott liv.

Dela filmen

English version