Siktet inställt på fler målriktade behandlingar under invigningssymposium
Internationella och nationella experter inom teranostik och radioaktiva läkemedel samlades i måndags på Theranostics Trial Centers invigningssymposium. På agendan stod vikten av multidisciplinärt samarbete och framtida inriktningar inom det snabbt växande fältet.
Theranostics Trial Center (TTC) bildades under 2024 för att samla kompetenser inom bland annat nuklearmedicin, onkologi och radiofarmaci för att främja forskningen inom teranostik och radionuklidterapi. Själva begreppet teranostik avser en kombination av bilddiagnostik och terapi med hjälp av radioaktiva isotoper kopplade till målriktade läkemedel. Behovet av multidisciplinärt samarbete blir därför stort, något som också återspeglades bland symposiets 250 besökare.
– Teranostik kräver många olika kompetenser: radiokemister och radiofarmaceuter, nuklearmedicinare och radiologer, sjukhusfysiker och onkologer. Men vi behöver också en samverkan med patientorganisationer och läkemedelsindustrin och det är väldigt kul att se att alla finns representerade här idag, säger professor och överläkare Rimma Axelsson, vetenskaplig ledare på TTC.
Dagens första session hölls av Désirée Deandreis, verksamhetschef för nuklearmedicinska enheten vid Gustave Roussy och professor vid Turins universitet. Hon håller med om vikten av ett tätt samarbete inom teranostiken.
– Ett nära samarbete mellan de olika disciplinerna är fundamentalt. Saknas en kompetens har vi inte längre en fullständig bild av patientens vård och behandling, säger Désirée.
Under sin föreläsning gav Désirée en tydlig överblick över fältet och en nulägesanalys av forskningen. Majoriteten av behandlingarna med radionuklider genomförs just nu inom ramen för kliniska prövningar eller som andrahandsbehandling.
– Just nu genomförs ungefär 600 behandlingar per år vid Gustave Roussy. Antalet patienter är dock svårare att uppskatta då varje radionuklid har olika behandlingsprotokoll. Historiskt har vi behandlat ovanliga tumörer som till exempel vissa neuroendokrina tumörer eller sköldkörteltumörer. Men när vi nu börjar behandla mer vanliga tumörer, som till exempel prostatacancer, kommer antalet öka snabbt inom de närmsta åren, förklarar Désirée.
– Anledningen till att vi startade TTC var att förutsättningarna för att bedriva fler kliniska prövningar inom teranostik fanns på Karolinska men de inblandade enheterna var utspridda och jobbade på var sitt håll. Nu jobbar vi tillsammans så att vi kan starta fler kliniska prövningar och hjälpa fler patienter, påpekar Thuy Tran, docent och sektionschef på TTC.
Kort efter att TTC grundades fick sektionen ett glatt besked till, Vinnova hade beviljat deras ansökan om forskningsanslag för att bygga en nationell plattform: Theranostic Trial Alliance Sweden. Tillsammans med andra svenska universitetssjukhus, forskare från akademi, läkemedelsbolag och Life Science-sektorn ska projektet skapa en innovationsmiljö för teranostisk forskning.
– Efterfrågan på teranostiska produkter kommer att öka exponentiellt framöver. Genom ett nationellt nätverk kan Sverige attrahera flera kliniska prövningar inom teranostik och fler lovande radionuklida terapier kan komma erbjudas till patienter runt om i landet, säger Rimma.
– Dagens symposium visade att vi ligger rätt i tiden och att det är hela sjukhusets satsning. Tillsammans med Karolinska Institutet och vårt nära samarbete med bland annat Centrum för kliniska Cancerstudier (CKC) kan vi nu ta nästa steg, avslutar Thuy.
Om teranostik
Begreppet teranostik kommer från kombinationen av terapi och diagnostik. Inom teranostik används målsökande radioaktivt märkta läkemedel för att först identifiera (diagnostisera) en cancerform med bildteknik baserad på nyttjande av specifika radioaktivt märka biomarkörer. I nästa steg behandlas cancern antingen med ett icke-radioaktivt märkt läkemedel eller med en terapeutisk dos av radioaktivt märkt läkemedel, kallat radionuklidterapi. Metoden leder framgångsrikt till en förbättrad behandlingseffekt hos selekterade cancerpatienter och baseras på en optimal balans mellan risk och nytta.
Teranostik kan även användas vid andra sjukdomstillstånd men har främst använts inom onkologin.
Nyheter inom forskning, utbildning och innovation
-
Siktet inställt på fler målriktade behandlingar under invigningssymposium
Internationella och nationella experter inom teranostik och radioaktiva läkemedel samlades i måndags på Theranostics Trial Centers invigningssymposium. På agendan stod vikten av ...
-
Good Clinical Practice uppdateras 23 juli
Den 23 juli implementeras en ny version av GCP: R3. Detta innebär att alla som just nu jobbar med kliniska och medicintekniska prövningar måste uppdatera sitt GCP-certifikat.