Möt en FoU-chef: Bijan Darvish

Nyhet

För varje tema och funktion på Karolinska finns det en tema/funktionschef – och en FoU-chef. FoU-chefen har ett övergripande ansvar för forsknings- och utbildningsfrågor för sitt tema eller funktion. Här berättar Bijan Darvish, tf. FoU-chef på funktion Perioperativ Medicin och Intensivvård (PMI), om sitt arbete och vad funktionen fokuserar på just nu

Bijan Darvish
Hej Bijan! Du är anestesi- och intensivvårdsläkare i grunden och har länge jobbat med utbildningsfrågor, bland annat genom din roll som utbildningschefläkare. Vad är det som drivit dig i det arbetet?

– Kompetensförsörjning och att utföra det med bättre kvalitet. Att kunna arbeta med utbildningsfrågorna allt ifrån grundutbildningen, till specialistutbildning och fortbildningsfrågor. Vi behöver ständigt följa utvecklingen, benchmarka oss både nationellt och internationellt, följa och implementera vetenskaplig evidens för bästa nytta för dagens och framtidens patienter.

Hur är FoU-organisationen uppbyggd inom PMI?

– Inom vår FoU-organisation finns det en FoU-ledningsgrupp som består av representanter från såväl preklinisk, klinisk och epidemiologisk forskning samt ansvariga för utbildningsfrågor.

Vad fokuserar ni på just nu?

– Gällande forskningen så är det självklart strategiska forskningsinsatser, i övrigt fokuserar vi på återväxten och att facilitera för forskningen i den kliniska vardagen. Vi har precis haft ett forskargruppsledarmöte, där vi diskuterar hur vi kan underlätta den tunga forskningsadministrationen, där vissa delar ligger på PMI, och andra på centrala FoUU-staben, och de regelverk som finns.

– Forskningsfinansiering är alltid en aktuell fråga och kräver ständigt arbete, hur kan vi stimulera? Hur tar vi till exempel hand om våra nydisputerade kollegor? Erfarenhetsmässigt vet vi att det är en svår finansieringsperiod. Vi har sedan många år, tack vare tidigare FoU chef, professor Lars Eriksson, ett internt postdoc-anslag som finansieras av den tilldelade FoU-budgeten. Inom utbildning har senaste tidens fokus bland annat varit VFU-platser, stöd för handledare, anpassningen till 6-åriga läkarutbildningen samt fortbildning för våra medarbetare.

Hur jobbar ni med omvårdnadsforskningen?

– Vi har samma upplägg för att stödja omvårdnadsforskningen så att fler av våra sjuksköterskor kan börja forska och bli doktorander, det har nu gett effekt. Sedan några år delas det ut ett omvårdnadsanslag, en kreativ idé av PMI:s utbildningschef för omvårdnad, Oili Dahl. Vi har nu 15 doktorander bland PMI:s specialistsjuksköterskor, fyra av specialistsjuksköterskorna är disputerade, varav en är docent. Några kommer att disputera redan i år och förhoppningsvis kommer de så småningom driva egna projekt och rekrytera flera doktorander.

– En framgångsfaktor i detta tror jag dessutom är att det i flera fall varit mixade handledargrupper, vilket innebär att både läkare och sjuksköterskor har varit handledare för doktoranderna. Fokus har legat på forskningsfrågorna.

Hur tänker du kring integrationen mellan vård, forskning och utbildning?

– Jag tycker att samverkan mellan FoU och verksamheterna är extremt viktigt. Ett väldigt nära samarbete med våra verksamhetschefer som ansvarar för vården där forskningen och utbildningen sker är av stor vikt. Vi är ett universitetssjukhus vilket innebär att våra tre uppdrag: vård, forskning och utbildning, ständigt behöver förvaltas och utvecklas. Vidare är det viktigt att stödja första linjens chefer för att kunna möjliggöra och skapa en levande forskning och utbildningsmiljö inom verksamheterna.

Ett problem på forskningssidan kan ibland vara att medarbetare inte kan ta ut all sin forskningstid. Vad är viktigt att tänka på för att undvika det?

– Många gånger handlar det om kommunikation och planering. Ett exempel kan vara när klinisk personal som forskar och får nya anslag. Man behöver i god tid kommunicera detta inom verksamheten. Samtidigt behöver det finnas en övergripande planering baserad på historiska data.

Hur kan man jobba med att stärka FoU-kulturen inom personalkategorier som jobbar administrativt eller inte arbetar vårdnära?

– Informera, sprida kunskap, interagera och samarbeta. Samtlig personal på sjukhuset oavsett profession, arbetar direkt eller indirekt med våra tre uppdrag. Man behöver känna till att man underlättar för kollegor som arbetar med vård, forskning och utbildning, även om man själv inte har arbetsuppgifter direkt kopplade till de tre uppdragen. 

– Alla har också ett indirekt utbildningsuppdrag, man introducerar nya kollegor, man har sina expertområden där man hjälper andra och sprider kunskap. Därför är alla medarbetare inkluderade i alla tre benen, och det behöver man ibland påminna sig själv om. Det du gör just nu kanske inte är direkt forskning, men du faciliterar för forskarna.