Starkare tillsammans när Kliniska studieenheten/HOPE integreras i Centrum för Kliniska Barnstudier
Den 7 oktober integrerades Kliniska Studieenheten HOPE i Centrum för Kliniska Barnstudier. Det närmare samarbetet ska möjliggöra för fler kliniska studier för barn och skapa bättre förutsättningar för kompetensutveckling för forskningssjuksköterskor.
När Hematologiska Onkologiska Prövningsenheten (HOPE) bildades 2016 på Astrid Lindgrens Barnsjukhus var det sjukhusets första prövningsenhet för fas I/II studier för barn och enheten har sedan starten jobbat med onkologiska studier. Kliniska Studienheten vid Barnonkologen kom att inrymma HOPE efter några år och har drivit fas I/II-IV studier. 2022 bildades prövningsenheten Centrum för Kliniska Barnstudier (CKB), som hittills har arbetat med studier från övriga sektioner inom Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Och det tog inte lång tid innan enheterna började arbeta närmare varandra, under 2023 startades en virtuell samarbetsorganisation.
– Vi märkte ganska snart att det skulle bli mer resurseffektivt att slå samman enheterna eftersom våra behov var förhållandevis lika, även om patientgrupperna skiljer sig åt. Allt handlar till slut om att kunna starta studier och genomföra dem så effektivt och bra som möjligt, säger Nina Perrin, verksamhetschef för CKB.
Enheterna slogs officiellt ihop den 7 oktober och vissa detaljer utarbetas fortfarande för att göra arbetet så sömlöst som möjligt.
– Vi kommer jobba med gemensamma SOP:ar (Standard Operating Procedure) för att det ska bli lättare att hjälpa varandra och hoppa in i andra studier vid behov. Studieprotokoll skiljer sig självklart åt mellan studier men det finns också likheter där vi kan utgå från samma arbetssätt, att jobba standardiserat är jätteviktigt, förklarar Nina.
En viss uppdelning mellan enheterna kommer finnas kvar då CKB HOPE fortsatt är specialiserade på onkologistudier och CKB Pediatrik fokuserar på andra terapiområden. Nina betonar att forskningssjuksköterskornas förankring inom en specialitet eller sjukdomsgrupp är väldigt värdefull men att sammanslagningen också ger en grund för utveckling.
– Rollen som forskningssjuksköterska är ett helt annat jobb än det traditionella sjuksköterskeyrket och det är viktigt att det finns möjlighet att utvecklas inom det området också. Tittar man på karriärstegen för forskningssjuksköterskor innebär sista steget att man kan arbeta med vilka studier som helst, inom vilka områden som helst. När vi kommer dit kan vi vara än mer effektiva.
Just nu pågår 87 studier inom CKB och fler ska det bli. Det finns nu en funktionsbrevlåda som ingång för förfrågningar – som inte alltid handlar om att utföra en hel studie.
– Vi ska vara en hjälpande hand i studiens alla faser. Ibland hjälper vi till med genomförandet men vi får också frågor kring saker som avtal, provhantering och processen i stort. För en enskild prövare kan det vara riktigt krångligt att starta en studie, då ska vi finnas där med svar.
När det gäller genomförandet av hela studier kan CKB, som många andra prövningsenheter, inte alltid styra när en studie faktiskt kan starta.
– Det finns många skäl till att studiestart drar ut på tiden, det kan vara läkemedelsföretaget som tänkt om, regulatoriska frågetecken som måste redas ut och liknande. Så det gäller att vi har flera förfrågningar pågående samtidigt så vi faktiskt får igång studier.
Sammanslagningen till trots saknas nu en sista organisatorisk pusselbit – gemensamma lokaler.
– Det känns jätteroligt och effektivt att vi nu tillhör samma enhet. Nu ser vi fram emot att kunna flytta ihop fysiskt eftersom vi i nuläget är utspridda i olika lokaler i Solna och Huddinge, och också på specialistmottagningen för barn och unga i Liljeholmen. En ytterligare önskan förutom att vara samlade i CKB vore kunna sitta nära Centrum för Kliniska Cancerstudier för att öka samarbetet med dem och kunna ta hjälp av varandra även där, säger Nina.
Kontakta CKB
Du når CKB via ckb.alb.karolinska@regionstockholm.se
Nyheter inom forskning, utbildning och innovation
-
Karolinska Universitetssjukhuset först med att följa patientinklusion i realtid för interventionsstudier
Att interventionsstudier uppfyller målet för inkluderade patienter är avgörande för såväl studiernas resultat som sjukhusets konkurrenskraft inom kliniska prövningar. Nu börjar ...
-
Starkare tillsammans när Kliniska studieenheten/HOPE integreras i Centrum för Kliniska Barnstudier
Den 7 oktober integrerades Kliniska Studieenheten HOPE i Centrum för Kliniska Barnstudier. Det närmare samarbetet ska möjliggöra för fler kliniska studier för barn och skapa bättre ...