Ny forskningsplattform på Karolinska Universitetssjukhuset ska minska handläggningstider för datauttag för forskare - från månader till veckor

Nyhet

En av de viktigaste infrastrukturfrågorna för svensk medicinsk forskning och utveckling är tillgängligheten till vårddata. Sedan en tid tillbaka är alla genomförda radiologiska undersökningar på Karolinska Universitetssjukhuset sökbara i forskningsplattformen Radiance. Med enkel antalsberäkning och kraftigt sänkta handläggningstider ska plattformen förenkla och effektivisera forskarnas administrativa arbete.

Under ett år uppgår bildproduktionen på Medicinsk Diagnostik Karolinska till ungefär en petabyte, det vill säga en miljon gigabyte. Samtidigt blir datauttagen för forskning alltmer omfattande vilket ställer högre krav på både teknisk och administrativ infrastruktur – något som började bli tydligt hos Karolinska IT för några år sedan.

– Vi jobbade med en manuell process där vi var beroende av en person, och en dator. Det kunde därför ta flera månader, ibland år, för en forskare att få ut forskningsmaterial från sjukhusets bildhanteringssystem. Det var dåligt för forskarna och det var dåligt för oss, förklarar Ana Silva Caldeira, produktägare för forskningsstöd på avdelning Diagnostik och Forskning IT.

2022 tog därför Karolinska IT beslutet att skapa en ny plattform där alla genomförda radiologiska undersökningar på Karolinska blir sök- och beställningsbara för forskning. Initiativet startade januari 2023 och redan december samma år lanserades den första versionen av Radiance.

Teamet bakom Radiance. Från vänster: Gustav Lagneborg, Ana Silva Caldeira, Anders Lindén, Julia Fors, Henrik Lampén. Ej i bild: Johan Sandell, Joakim Johansson

– Vårt mål är att erbjuda forskarna verktyg för hela arbetskedjan: från sökning och beställning av bilder till en egen arbetsyta där forskarna kan fortsätta arbeta. Just nu är beställningsportalen på plats och vi hoppas kunna lansera även arbetsytan inom kort, förklarar Ana.

Hittills har sju forskningsuttag genomförts i Radiance och leveranstiderna är avsevärt kortare än tidigare, vilket beror på en ny automatiserad uttagsprocess. Från att uttagen godkändes i menprövning tog det i de flesta fall ett par veckor för teamet att leverera bilderna. Men det är inte bara leveranstiderna som gjort det enklare för forskarna.

I början av 2023 bestod Radiance-teamet av två personer, i december 2023 var de sju personer.

– Det görs betydligt fler så kallade antalsberäkningar som oftast är forskarens första steg. I Radiance kan forskaren söka på vissa kriterier för att se om det ens finns ett tillräckligt stort forskningsunderlag för att gå vidare med ett projekt och datauttag, säger Ana.

Magnus Kaijser är överläkare och tf verksamhetschef på ME Neuroradiologi och har precis beställt sitt första datauttag i Radiance och väntar på leverans.

– Användarupplevelsen var superbra, det var befriande enkelt skulle jag säga. Självklart finns det alltid saker som kan bli bättre men det är ett stort kliv i rätt riktning när man nu kan söka upp all den data man behöver, förklarar Magnus.

Nästa stora uppdatering av Radiance är planerad i december och teamet har tagit fasta på flera av forskarnas önskemål. Går allt som planerat ska det till exempel gå att söka på flera parametrar från TakeCare, till exempel kreatininvärde och diagnoskod. Och det finns fortfarande tid att spara genom digitalisering av både godkännande och leverans, som i nuläget görs med papper och penna respektive extern disk.

– Vi utvecklar Radiance kontinuerligt och det vi behöver nu är ännu fler användare. Vi vill ha så många användare som möjligt så vi kan hitta buggar, stresstesta och förbättra systemet. Alla med e-tjänstekort kan göra en sökning i Radiance, du behöver alltså inte jobba på Bild och Funktion för att göra en antalsberäkning, säger Ana.

Magnus Kaijser

Som både kliniskt verksam neuroradiolog och adjungerad professor i epidemiologi, ser Magnus en tydlig utvecklingspotential.

– Idealet vore att plattformen blev regional framöver. Det är en större, framför allt juridisk fråga men då skulle vi verkligen få ett populationsbaserat register samtidigt som vi inte längre behöver hämta bilder från respektive sjukhus, säger han. 

Sjukhusövergripande styrgrupp stöttar i utvecklingen av Radiance

För att optimera användbarhet och tillgänglighet för forskarna, har en ny styrgrupp bildats där alla teman och funktioner är representerade. Gruppen ger expertstöd under den fortsatta utvecklingen av plattformen genom att föreslå prioriteringar inför implementeringar av till exempel nya datakällor, korsning av datakällor, och innehåll.