Fernanda får stipendium för sin forskning inom individualiserad behandling vid urinblåsecancer

Nyhet

Fernanda Costa Svedman, överläkare i onkologi vid Karolinska Universitetssjukhuset, prisas för sin forskning inom individualiserad behandling och uppföljning vid urinblåsecancer. "Jag känner mig mycket glad och väldigt tacksam", säger hon.

– Förhoppningen är vi kan bidra till utveckling av precisionsmedicin för urinblåsecancer, säger Fernanda Costa Svedman.

Fernanda Costa Svedmans forskning studerar användandet av cirkulerande tumör-DNA, så kallat ctDNA, som biomarkör för utveckling av individualiserad behandling och uppföljning vid urinblåsecancer.

– Förhoppningen är vi kan bidra till utveckling av precisionsmedicin för urinblåsecancer genom att på ett förfinat sätt bättre kunna bestämma bästa möjliga behandling, utvärdering och uppföljning av dessa patienter, säger Fernanda Costa Svedman, överläkare i onkologi vid Karolinska Universitetssjukhuset och postdoktor vid institutionen för onkologi-patologi, Karolinska institutet, säger hon.

Stipendiet kommer att vara ett värdefullt bidrag för att kunna genomföra de första ctDNA-analyserna inom ramen för BioBladder-studien, som koordineras vid Tema cancer/Medicinsk enhet bäckencancer, Karolinska Universitetssjukhuset, och genomförs i nära samarbete med SciLifeLab, KTH, och institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska Institutet.

Viktigt med fler forskande läkare som kan kombinera sin kliniska tjänst med forskning

Stipendiet kan ges till disputerade medlemmar i Svensk Onkologisk Förening som stöd i deras etablering som postdoktor och ska användas för projekt som främjar translationell och klinisk cancerforskning. En postdoktor är en tidsbegränsad forskningstjänst efter disputationen och är till för att den nydisputerade forskaren ska ha möjlighet att bygga en egen forskningsprofil. Translationell forskning innebär att resultat från experimentell forskning överförs till vården för att ge patientnytta, eller att iakttagelser eller problem i vården ger upphov till nya forskningsidéer. 

– Det är viktigt med fler forskande läkare som kan kombinera sin kliniska tjänst med forskning för att utveckla kunskap och metoder som är av betydelse för våra patienter. Vi är mycket glada över att kunna dela ut detta forskningsstipendium, säger Signe Friesland, ordförande i Svensk Onkologisk Förening.

Fernanda Costa Svedman delar priset på 200 000 med Carl Herdenberg, ST-läkare i onkologi vid Norrlands universitetssjukhus. Han hoppas med sin forskning kunna öppna upp för nya målinriktade behandlingar som kan angripa cancer som är beroende av MYC-genen [MYC är central för normal celltillväxt, men om genen muteras och/eller överaktiveras kan det leda till onormal celltillväxt och cancer, reds. anm.]  utan att frisk vävnad påverkas negativt.

– Det är oerhört roligt och hedrande att tilldelas detta stipendium. Det kommer bli ett viktigt bidrag och kommer bland annat ge mig större möjlighet att bedriva självständig forskning och nätverkskapande, säger han.

Prisutdelningen skedde den 21 mars på Onkologidagarna som arrangeras av Svensk Onkologisk Förening och som i år hölls i Malmö den 19 till 21 mars.

Svensk Onkologisk Förenings och Pfizers onkologistipendium för postdoktorer

Stipendiet kan ges till disputerade medlemmar som stöd i deras etablering som postdoktor och ska användas för projekt som främjar translationell och klinisk cancerforskning

Stipendiet kan sökas av SOF:s medlemmar upp till fem år efter disputation med prioritering för forskningsprojekt relaterade till njurcancer, urinblåsecancer, lungcancer och bröstcancer.

Om Svensk Onkologisk Förening

Svensk Onkologisk Förening (SOF) grundades 1976 och utgör sektionen för Onkologi i Svenska Läkaresällskapet. Föreningen är tvärvetenskaplig och har medlemmar från flera medicinska discipliner samt från läkemedelsföretag med onkologisk inriktning.