Studie lanseras om samtidigt cellprov och vaccination mot papillomvirus (HPV) snabbare kan utrota livmoderhalscancer

Nyhet

Vaccin mot HPV skyddar mot livmoderhalscancer och ingår sedan länge i det allmänna vaccinationsprogrammet, men i åldersgruppen 23-27 år har man inte erbjudits vaccin i skolan och har inte tillräckligt hög vaccinationstäckning för att viruset ska hejdas.

- Vi gör nu en satsning för att nå kvinnor i denna åldersgrupp med samtidig HPV-screening och det HPV-vaccin som har bäst skydd. Studien undersöker om detta kan resultera i att vi blir av med livmoderscancer helt och hållet, säger professor Joakim Dillner som är forskningschef vid Medicinsk Diagnostik Karolinska.

Vid Karolinska Universitetssjukhuset erbjuds vaccinationerna vid vaccinationsmottagningarna både i Huddinge och Solna. Man får då också ett självprovtagningskit för HPV. De kvinnor som ska ge sitt första cellprov hos barnmorska erbjuds samtidig provtagning och vaccination vid barnmorskemottagning.

Om du är intresserad av kostnadsfritt deltagande så kan du läsa mera på https://www.hpvcenter.se/utrotning/ samt boka tid på Alltid Öppet.

Bild: HPV CENTER