Ingrid och Therese är årets arbetsterapeuter

Nyhet

Den 27 oktober är det Arbetsterapins dag och idag delas även utmärkelsen Årets Arbetsterapeut ut. Årets vinnare är karolinskamedarbetarna Ingrid Berggren och Therese Lindberg.

Trots att juryn hade rekordmånga nomineringar så var alla enhälligt överens om att Ingrid Berggren och Therese Lindgren ska bli tilldelade utmärkelsen Årets Arbetsterapeut.  

Motiveringen är:  

”Utmärkelsen tilldelas två arbetsterapeuter som båda varit tidiga pionjärer i att visa på vad arbetsterapi inom akut- och intensivvård kan betyda för personer med covid-19. Med fokus på vardagsaktivitet har de visat värdet av arbetsterapi inom ett nytt område, och för en ny patientgrupp. De har inte enbart med mod och företagsamhet tagit sig an uppgifterna utan även utvecklat verksamheten i denna nya kontext. Erfarenheter och kunskaper om arbetsterapi inom covidrehabilitering har generöst spridits, inte bara på den egna arbetsplatsen, utan även till andra arbetsterapeuter inom Sverige och utanför landets gränser. De har skapat framkomliga vägar där ingen visste hur, men mest av allt så har de förstått vikten av att se varje enskilds individs resa till en ny vardag där vardagsaktiviteterna är centrala. De har visat att arbetsterapeuter behövs hela vägen.” 

- Jag tycker att det är ofattbart, känns overkligt fortfarande men är så glad att vi äntligen fått bekräftelse på allt det jobb vi har gjort, säger Ingrid Berggren.

- Det är jätteroligt och verkligen ett kvitto att vi har gjort en skillnad för våra patienter. Det är häftigt att tänka på vilken skillnad vi har gjort runtom i Sverige. Framförallt efter pandemin där vi faktiskt hade ett stort ansvar att utbilda kollegor som inte är vana vid den här miljön. 

- Det är många års hårt jobb som ligger bakom, så det är inte nånting som har kommit så där, vi har hållt på med det här i så många år, säger Therese Lindberg stolt.

Ingrid Berggren har varit verksam arbetsterapeut sen 1991 och har sett hur intensivvården har utvecklats genom åren. Hon känner att arbetsterapeuternas plats på intensivvårdsavdelningar inte alltid har varit en självklarhet, utan att de har fått slåss för sin existens och att de har gjort det för patienternas skull då de har sett att behovet finns.

- Man får inte stirra sig blind på det akuta bara, man måste ha långtidsperspektivet när man kliver in i akutsituationen och det är det vi har. Vi jobbar i akutsituationen men vi har perspektivet längre fram, det är dit vi ska komma. Men då måste vi börja tidigt, säger Ingrid Berggren.