Kraftig ökning av canceroperationer och vårdplatser under sommaren

Nyhet

Sommaren har som vanligt varit tuff men planering och hårt jobb har gjort att Karolinska än en gång kunnat ge fler patienter god vård och hållit nere väntetiderna. Det visar ny statistik.

Alla som arbetat under sommaren vet att det tidvis varit kämpigt men och att vi har tagit hand om våra patienter på bästa sätt. Nu har vi tagit fram statistik för veckorna 25-30 för att få en tydligare och mer heltäckande bild. Resultatet visar på klara förbättringar jämfört med 2019 (på grund av pandemin är det inte meningsfullt att jämföra med 2020).

Antalet cancerpatienter som opererats har ökat med 67 procent, från 462 år 2019 till 770 i år. Det totala antalet operationer har stigit med 145 stycken till 3968. Antalet vårdplatser har under sommarveckorna varit hela 79 stycken fler, efter en ökning från 833 stycken 2019 till 912 stycken i år. Beläggningsgraden har som en följd av detta minskat från 106,5 procent 2019 till 98,9 procent i år.

- Vi har jobbat hårt hela sommaren men genom planering och samarbete har vi uppnått väldigt bra resultat, det ser vi nu svart på vitt i statistiken. Vi vet vad varje operation och varje trygg natt hos oss på sjukhuset betyder för patienterna, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör för Karolinska Universitetssjukhuset.

Antalet sökande till vuxenakutmottagningarna har varit lägre i år än 2019, inom barnakuterna har de dock varit högre, framförallt i Solna. Väntetiderna på akuterna i Huddinge har gått upp något, medan de minskat i Solna. Positivt är att tiden från beslut om inläggning till att patienterna kommer till en avdelning har minskat.

- Vi har haft prio på att samarbeta inom hela sjukhuset och se till att patienter som behöver vår vård ska vistas så kort tid som möjligt på akuterna. Det är glädjande att vi lyckats minska väntan på en vårdplats eftersom det ger patienterna en tillvaro hos oss samtidigt som det är bra ur patientsäkerhetsperspektiv, säger Björn Zoëga.

Karolinska prioriterade inför sommaren att så många som möjligt av medarbetarna skulle få fyra veckors sammanhängande semester och detta har fungerat väl. Under denna sommar har trenden från 2019 med ett minskat antal sjuksköterskor brutits och i juli i år var 4 797 sjuksköterskor anställda vid Karolinska Universitetssjukhuset. Inom de delar av sjukhuset som belastats hårdast av pandemin kommer sjukhuset att fortsätta arbeta för att rekrytera fler sjuksköterskor.