Samoperation gör det bättre för våra patienter

Nyhet

Bra hörsel, färre operationer och finare kosmetik. Det är målet när Karolinska Universitetssjukhuset, som första sjukhus i Europa, implanterat en ny typ av benförankrad hörapparat på barn. ÖNH-avdelningen har också utfört Sveriges första samoperation mellan öron- och plastikkirurger på barn med underutvecklat ytteröra.

En viktig del av det uppdrag som Karolinska Universitetssjukhuset har är att systematiskt utvärdera ny teknik och nya metoder. Som ett resultat av detta arbete ligger sjukhuset sedan länge långt fram vad gäller nya hörseltekniska implantatlösningar. Detta även med internationella mått mätt.

Om man av någon anledning inte kan använda vanlig hörapparat så kan man använda så kallade benförankrade hörapparater eller aktiva mellanöreimplantat. Benförankrade hörapparater för vibrationerna från hörapparaten genom skallbenet in till innerörat. Ett aktivt mellanöreimplantat sätter stigbygeln i mellanörat i rörelse genom en liten magnet.

Den enklaste och mest använda metoden för benförankrade hörapparater är att en skruv borras in i skallbenet och till denna kopplas en hörapparat. På grund av kosmetiska skäl och att det ibland uppstår återkommande hudinfektioner så går dock utvecklingen mer mot implantat som opereras in under huden.

Implanterbar benförankrad hörapparat

- På marknaden finns några olika typer av implantat från olika producenter som alla har sina för- och nackdelar. Vi vill stå i frontlinjen och driva utvecklingen framåt. Som första klinik i Europa fick vi i juni möjligheten att erbjuda två patienter en ny typ av implanterbar benförankrad hörapparat som läggs in under huden och vibrerar med så kallad piezoelektrisk teknik, berättar Cecilia Engmér Berglin, kirurg på ÖNH (öron, näsa, hals) på Karolinska Universitetssjukhuset.

Barn med medfödda underutvecklade ytteröron har ofta också en underutvecklad hörselgång och är därmed funktionellt döva på den underutvecklade sidan. Vid en ytterörerekonstruktion används revbensbrosk som skulpteras och sammanfogas med små ståltrådar. Detta ”öronskelett”, eller ”broskramverk”, läggs under huden på platsen för det nya örat. Rekonstruktion av ytterörat kan utföras på barn från 10 års ålder, då bröstkorgen vuxit till och det finns tillräckligt med vävnad för rekonstruktion.

Åsa Edsander Nord och Cecilia Engmér Berglin.

- Operationen görs i två steg där man vid den andra operationen sedan reser ut det skulpterade örat för att det ska likna ett vanligt öra, berättar Åsa Edsander-Nord, plastikkirurg på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna som opererat dessa barn sedan 1999.

Det var i samband med denna andra operation av ytterörat som man i höstas genomförde Sveriges första samoperation, då opererades ett aktivt mellanöreimplantat in.

- Vid den andra operationen, då vi reser örat, uppstår ett mellanrum mellan örat och huvudet och då kan vi samtidigt placera in ett hörselimplantat, förklarar Åsa Edsander Nord.

Färre operationer

Förutom att dessa barn får ett helt nytt ytteröra och ett hörselimplantat som opereras in under huden så slipper de, med den nya metoden, ännu en operation och alla risker som en sådan innebär.

- Jag hoppas verkligen att vi, i så stor utsträckning som möjligt, kan fortsätta med samoperationerna. Det är det allra bästa för barnen. De får en bra hörsel, det blir bra kosmetiskt och de behöver inte göra lika många operationer, säger Cecilia Engmér Berglin.

Text: Malin Benno Bjurström, Foto: René Nielsen och Lovisa Lansing.

  • Toppbilden - operationsteamet från vänster: Cecilia Engmér Berglin, Ulrika Jacobsson, Susanne Stenbeck, Medona Malmberg, Anna-Carin Facks, Lisbeth Meurling, Rebecka Johansson