Karolinska har gjort 260 extra operationer

Nyhet

Karolinskas satsning på att genomföra minst 175 extra operationer innan midsommar är nu avslutad och sammanlagt genomfördes 260 operationer. Det är patienter med cancer och andra diagnoser som ej kan vänta som har opererats.

Det var när antalet patienter som väntade på operation blev för många och patienterna riskerade att inte få sin operation i tid som sjukhuset beslutade att agera. Samtidigt minskade antalet covid-patienter i behov av intensivvård vilket möjliggjorde en speciell satsning för att säkerställa operation för de som riskerade att behöva vänta för länge.

Minst 175 patienter, utöver de som redan var planerade, behövde opereras innan midsommar. Nu är satsningen avslutad och sammanlagt har 260 extra operationer genomförts.

- Det är helt fantastiskt, och så fint att vi kunnat hjälpa så många patienter. Jag vill rikta ett stort varmt tack till alla som har bidragit. Vi hade aldrig kunnat genomföra det här utan alla kompetenta och engagerade medarbetare som verkligen ställer upp och bidrar. Detta är resultatet av ett nära samarbete mellan tema och PMI säger Caroline Hällsjö Sander, verksamhetschef Perioperativ Medicin Solna och tf operativ chef PMI.

Att hitta patienterna

Arbetet med operationssatsningen började med att ansvariga kirurger bedömde remissinflödet och kösituationen. För patienter med en cancerdiagnos finns en definierad tid inom vilken patienten ska opereras. Genom att analysera detta i relation till de operationssalar som fanns tillgängliga fram till midsommar hittades de 175 patienter som behövde få en operationstid.

- Genom alla inblandades engagemang, i kombination med god planering både på operation, postop och vårdavdelningarna lyckades vi sedan operera fler än vi planerat för, säger Caroline Hällsjö Sander.

Satsningen har pågått under fem veckor och inneburit operationer på fem extra operationssalar per dag i Solna och två per dag i Huddinge. Operationer har även genomförts under två lördagar i maj.

Tätt samarbete

Planeringen har skett i tätt samarbete med intensivvården eftersom många sjuksköterskor och undersköterskor från operation och anestesi växelvis har arbetat på IVA under pandemin. Vartefter behovet av covid-IVA-platser har minskat har medarbetarna på operation kunnat återgått till sin ordinarie tjänst och kunnat bemanna fler operationssalar.

- Vi har optimerat våra flöden och samarbetat väldigt tätt och transparent över tema- och funktionsgränserna i prioriteringsarbetet. Vi har under hela pandemiperioden, vid behov, förstärkt bemanningen på operation med timanställda, externt inhyrda, de som vanligtvis jobbar som chefer och en och annan pensionär, säger Caroline Hällsjö Sander.

Hur ser kösituationen ut nu när semestrarna står för dörren?

- Vi gör bedömningen att vi nu har en rimlig kösituation inför sommaren. Vi har en mycket bättre situation än om vi inte hade gjort den här satsningen. De medarbetare som har önskat fyra veckors semester kommer att få det, det är väldigt, väldigt viktig.