Öppnat upp fler platser för covid-19-patienter – igen

Nyhet

Under de senaste dagarna har det återigen skapats fler intermediärvårdsplatser för covid-19-patienter i Huddinge. - Nu verkar den tredje vågen vara här och flödet av patienter har ökat senaste dygnen, säger Christa Olovsson, omvårdnadschef på MIMA på Tema Akut och Reparativ Medicin i Huddinge.

På intermediärvårdsavdelningen vårdas patienter som är i behov av en högre vårdnivå än vanlig avdelning men lägre än intensivvård.

- Patienter med covid-19 har, bland annat, behov av andningsstöd i form av högflödessyrgas. Även fysioterapi är viktigt i patientens behandling och många patienter behöver ligga i bukläge, berättar Christa Olovsson, omvårdnadschef på MIMA på Tema Akut och Reparativ Medicin.

I vanliga fall finns det sex intermediärvårdsplaster i Huddinge men nu har det skapats fyra extraplatser. Alla tio platser är redan upptagna av patienter med covid-19 och nu inväntas en plan för eventuellt öppnande av flera intermediärvårdsplatser.

Till skillnad från förra året så finns det en stor kunskap i hur vi ska ta hand om patienter med covid-19 och Christa och hennes kollegor känner sig förberedda på ett annat sätt än tidigare. Det har däremot inte funnits mycket tid för återhämtning.

- Vi är redan trötta men vi vet vad vi ska göra. Nu när det kanske blir tufft läge igen så gäller det att vi återigen jobbar som ett enat sjukhus och hjälps åt. Varje patient är en Karolinska-patient som vi alla måste ta ansvar för, säger Christa Olovsson.