Har Karolinska blivit bäst i världen på öppen hjärtkirurgi?

Nyhet

Siffrorna för 30-dygnsmortaliteten vid öppen hjärtkirurgi för år 2020 är de bästa någonsin på Karolinska, kanske i hela världen. Endast 1 % (1,06 % om vi ska vara riktigt noggranna) av patienterna som genomgått öppen hjärtkirurgi klarade sig inte.

Karolinska har inte alltid varit bäst. För endast fem år sedan låg Karolinska på 2,7 %. Efter det har trenden uppåt har varit tydlig. Det är alltså ingen slump utan ett resultat av medvetet arbete att vi nu har nått toppen.

Vi frågade Peter Svenarud vad vi har gjort på Karolinska som gett detta rekordfina resultat.

Peter berättar att de fyra viktigaste förändringarna har varit att vi är färre kirurger, vi har sektionerat oss, vi har börjat skräddarsy vården och utvecklingen på IVA och hela vårdkedjan.

1) Att färre kirurger kan leda till bättre resultat kan först låta konstigt men det är precis vad som hänt. Färre kirurger har betytt att varje kirurg har fler operationer. Fler operationer ger mera erfarenhet, rutin och skicklighet som i sin tur ger bättre resultat och högre kvalitet.

2) Vi har också sektionerat oss. Alla gör inte allting. Kvalitet och skicklighet har blivit bättre då kirurgerna får koncentrera sig på en nisch och inte splittra sin tid mellan flera olika områden.

3) Man skräddarsyr den mest optimala behandlingen för varje patient tillsammans med andra enheter. Kardiologerna och thoraxkirurgerna arbetar idag tillsammans på ett sätt som man inte gjorde bara några år sedan.

4) Förbättringar i hela vårdkedjan som innefattar såväl vårdavdelning som postoperativ hjärtuppvakningsvård och intensivvård. Även här skräddarsys idag vården utifrån patientens behov. De friskare vaknar upp på hjärtuppvakningsavdelningen och de sjukare på thoraxintensiven. Den mest komplexa Thoraxintensivvården som bla innefattar ECMO (hjärt- och lungmaskin) tagit stora framsteg som bidrar till att patienterna klarar sig.

Läs intervjun med Peter Svenarud i Dagens Medicin.