Go raibh míle maith agaibh - tack så mycket till ECMO Team Karolinska

Nyhet

AKTUELLT. Irlands ambassadör Austin Gormley har besökt Karolinskas ECMO-team för att tacka dem och få inblick i verksamheten, som tar emot 5-10 nyfödda irländska barn varje år för livsuppehållande behandling.

ECMO-verksamheten på Karolinska ( ExtraCorporeal Membrane Oxygenation) tar emot patienter från hela Sverige och dessutom 10-20 patienter från andra länder varje år.Utanför Norden är det framför allt ifrån Irland som patienterna kommer. Irland har ett avtal med Karolinska om utförande av ECMO-vård.

När det gäller ECMO handlar det alltid om patienter som är så sjuka att de bedöms ha mindre än 24 timmar kvar att leva. Om de befinner sig långt bort hämtas i ett specialplan med ett medicinskt högspecialiserat team och utrustning på plats i kabinen. Behandlingen börjar redan under resan.

- Vi har ett mycket bra samarbete med Irlands ambassad, som är fantastiska på att ordna fram de resedokument som behövs för de här patienterna och deras anhöriga på kort varsel. För i de här fallen är det alltid bråttom, säger Lars Falk, verksamhetschef.

I tisdags fick ambassadör Austin Gormley besöka en ECMO-avdelning som just nu står tom. Där fick hann tillfälle att ställa frågor och träffa några i de medicinska team som arbetar i den högspecialiserade ECMO- vården.

Det är 5-10 nyfödda barn som varje år transporteras från Irland till Karolinska för livsuppehållande behandling i ECMO. Ungefär hälften av dem har kongenitalt diafragmabråck, en medfödd komplikation som påverkar lungorna. Med ECMO får de små nyfödda en chans att andas så skonsamt som möjligt i väntan på operation.

 ECMO är en avancerad form av intensivvård, där blodet leds ut för att syresättas utanför kroppen, innan det förs tillbaka igen. Syftet med behandlingen är att ge koppen tid att läka hjärta och lungor. ECMO används både för vuxna och barn och har varit en viktig del av vården för svårt sjuka covid-19 patienter under året som gått. Trots att belastningen på Karolinskas ECMO-enhet har ökat, har man ändå klarat av att ta emot de kritiskt sjuka små barnen från Irland och från andra länder vars patienter behövt ECMO.

.