Clownmedicin för läkning av själen – snart via livesändningar

Nyhet

Sjukhusets clowner har under covid-19 haft svårt att nå ut till alla de patienter som de brukar. Men så länge det finns uppfinningslust så finns ClownMediciN. I fina presentpåsar skickar de personliga meddelanden till barnen med förslag på bland annat onlineträffar. - Nu ska vi börja med live-sänd TV på måndagar också vilket känns jättekul, men vi längtar mycket efter att komma in på avdelningarna igen, säger Anne-Marie Möller, alias Pajette, verksamhetsledare för ClownMediciN.

Verksamheten som tills för några år sedan hette Glädjeverkstan startades när Astrid Lindgrens Barnsjukhus var helt nytt och började då på Barnonkologin. Anne-Marie Möller, som var med redan då, berättar att de på den tiden bara var några stycken clowner som turades om på avdelningen och bytte om på toaletterna. Men snabbt så spreds ryktet och andra avdelningar i Solna började höra av sig. Snart besökte de samtliga vårdavdelningar i Solna och med tiden även Huddinge, Ersta Barnhospice samt hembesök genom SABH.

- Idag är vi femton artister som jobbar inom Clownmedicin och vi finns på alla vårdavdelningar som hör till Astrid Lindgrens barnsjukhus och även på vissa vuxenavdelningar, säger Anne-Marie Möller, som tillsammans med Eva Riepe är verksamhetsledare på ClownMediciN.

De bedriver även regelbunden verksamhet inom demensvården, på vuxenhospice samt på olika geriatriska avdelningar.

Att få ett positivt besök i den annars sjukdomskantade vardagen kan även vara livlinan för isolerade äldre, demenssjuka eller för en familj där en förälder är mycket sjuk. Ingen situation eller människa är exakt den andra lik. Förutom att alla clowner är utbildade artister så är de också tränade till dessa individanpassade besök.

- Vårt viktigaste mantra är lyhördhet. Vi strävar mot att spegla patientens känslor och är känsliga för alla signaler och bryta negativa känslolägen. Det rädda och spända barnet måste få slappna av och kanske våga sig upp ut sängen, kanske via leken i ett enkelt ballongsvärd. Föräldrarna behöver också få se sitt barn leka och då mår också de bättre. Till vuxna kommer vi ofta med sällskap, värme och glädje. Vi fungerar som ett komplement till den medicinska vården, berättar Anne-Marie Möller.

Anne-Marie Möller och Eva Riepe är verksamhetsledare för ClownMediciN.

Det personliga mötet är grunden för Clownmedicin men när covid-19 kom, och det blev besöksförbud, fick de snabbt tänka om. De byggde upp en studio och började, via små personliga presentpåsar, skicka ut meddelanden till barnen om förslag på tider då de kunde mötas online. De började även producera filmer, via FaceBook och deras Youtube-kanal, som barnen kan titta på när de vill.

-Nu ligger vi även i startgroparna att börja med live-sändningar. Så snart hoppas vi att så många avdelningar som möjligt kommer att koppla upp sig på måndagar kl 14.30 så att patienterna kan få sin dos av ClownMediciN, säger Anne-Marie Möller.

Trots att alla i verksamheten är glada över och ser fram emot dessa live-sändningar så ser alla artisterna mycket fram emot att allt ska bli som vanligt igen.
- Vi längtar så mycket efter att få träffa våra patienter och även personalen igen, säger Anne-Marie Möller.

Pajette ”föddes” år 1986 när Anne-Marie pluggade på teaterskola i Paris. Hon är inte så tjusig utan lite ruffsig, naiv och gladlynt. Pajette älskar semlor och potatis.