Tomtetåg spred stor julglädje för sjukhusets barn

Nyhet

För fjärde året i rad skapade tomtetåget med sjukhusets robotar glädje för de minsta patienterna. På grund av pandemin blev det ett lite annorlunda upplägg i år. Tomten med sitt följe besökte en avdelning i taget och mötte barnen utanför deras rum för att dela ut julklappar och skapa julstämning.

I torsdags tog Coor, som förvaltar sjukhusbyggnaden i Solna, på sig sina tomteluvor, luciakronor och renhorn och spred lycka och stor förundran hos sjukhusets alla barn. I år är det fjärde året som de, med hjälp av robotarna, skapar glädje och julstämning för sjukhusets minsta patienter. 

Robotorna transporterar vanligtvis, material och medicinsk utrustning till de olika verksamheterna på sjukhuset. Men denna dag var det julklappar som gällde för några av robotarna.

Tomtetåget delade detta år ut ungefär åttio julklappar till förväntansfulla patienter i alla åldrar. Tidigare år har aktiviteten med det robotstyrda tomtetåget ägt rum på barnens entréplan med livemusik och pepparkaksbak. På grund av pandemin blev det lite annorlunda upplägg i år. Tomten med sitt följe besökte istället en avdelning i taget och mötte där de glada barnen, föräldrar och personal utanför deras rum.

Extra viktigt avbrott

- Det är livsviktigt för barnen att få leka och fokusera på det friska, berättar Tobias Svartserud, lekterapeut.

- I år kändes det verkligen extra viktigt att våra små patienter skulle få något att glädjas över och ett avbrott från sin vardag av sjukdom och corona, säger Tobias Svartserud, lekterapeut på sjukhuset.

Tobias, som var med under tomtetåget, berättar att lekterapin och möjligheten för barnen att leka och träffa andra barn och föräldrar påverkats mycket av covid-19.

- I och med pandemin så har lekterapin inte kunnat vara öppen som vanligt utan man måste nu förboka tid i lokalen. Om man är sjuk kan det ibland vara svårt att planera aktiviteter. Man kanske måste få en behandling eller om man plötsligt är för orkeslös när det är dags missar man dessa viktiga andrum, säger Tobias.

Leken - en frison

Han berättar också att lekterapin och leken är en frizon med fokus på barnens värld och inte "det sjuka" som på avdelningen.

- Det är livsviktigt för barnen att få leka och fokusera på det friska. Att som lekterapeut få ge dem detta gör att jag har mitt drömjobb även om det är lite extra utmaningar i och med covid-19 just nu, säger Tobias.

Tomten med sitt följe besökte en avdelning i taget och delade ut julklappar till barnen utanför deras rum.