Frågvist Kronprinsesspar besökte ECMO-centrum

Nyhet

Under onsdagen besökte Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel Karolinska i Solna. Kronprinsessparet fick bland annat se ECMO-centrums nya avdelning och träffa några av sjukhusets medarbetare.

Här anländer Kronprinsessan Victoria till ett soligt Karolinska i Solna. Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel besökte Karolinska för att se ECMO-centrums nya avdelning, men också för att lära sig mer om ECMO-vården och för att träffa sjukhusets medarbetare.
Kronprinsessparet välkomnades av Björn Zoëga, sjukhusdirektör, Mia Persson, specialistsjuksköterska, Lars Falk, chef ECMO-centrum och Svante Norgren, temachef för Astrid Lindgrens Barnsjukhus.
Den nya ECMO-avdelningen står redo och är utrustad för att kunna ta emot patienter. Avdelningen har dock inte några patienter idag. Den ökade kapaciteten gör att Karolinska kan ta hand om patienter i Sverige, men också hjälpa till med utomlandspatienter.
Kronprinsessparet ställde bland annat frågor om vilken typ av patienter som vårdas på ECMO-centrum. ECMO står för ExtraCorporeal Membran Oxygenering och betyder syresättning utanför kroppen. På ECMO-centrum behandlas patienter med tillfällig svikt i lungor och/eller hjärta när all övrig intensivvårdsbehandling är uttömd.
Medarbetare och ansvariga för ECMO-verksamheten berättar hur det går till när en patient kopplas till en ECMO-maskin.
Kronprinsessparet träffade medarbetare från intensivvården och ECMO. Här firas öppnandet av den nya avdelningen!
Kronprinsessparet passade även på att tacka alla medarbetare för deras insatser under pandemin.

Foto: Anders Norderman och Kim Sjölund