En dokumenterad omställning

Nyhet

Karolinska har på kort tid gjort en enorm omplacering av personal för att bemanna upp där behovet är som störst under coronapandemin. ST-läkaren Emma Hernström är en av många som ställt om och arbetar i dag med svårt sjuka coronapatienter inom vuxenvården på AVA och IMA.

I vanliga fall arbetar Emma som ST-läkare inom barnmedicin och tar hand om barn med olika sjukdomar, från de allra minsta som är födda för tidigt till ungdomar upp till 18 år.

- Den största utmaningen med omplacering till vuxen har varit i patientmötet och i kontakten med anhöriga. All skyddsutrustning begränsar samspelet och kontakten med patienterna och hygienreglerna ändrar våra förutsättningar för att möta anhöriga i kris, säger Emma Hernström.

Fotografen Malin Jochumsen, som dokumenterat Emmas omställning, ord om dagen:
- Min syster frågade hur dagen varit när jag kom hem och jag säger till er som jag sa till henne - vi har världens finaste sjukvård i Sverige. Det är så mycket värme och medkänsla, så mycket kunskap och yrkesstolthet att det är omöjligt att fånga ens en bråkdel av det på bild. Ni är helt enkelt fantastiska, alla ni som jobbar inom vården!