Generellt besöksförbud för att minska påverkan av covid-19 i vården

Nyhet

För att minska risken för smittspridning bland patienter och medarbetare införs från 12 mars ett generellt besöksförbud på sjukhusets alla vårdavdelningar i Solna och Huddinge.

Folkhälsomyndigheten har höjt risknivån för samhällsspridning av covid-19 i Sverige till "mycket hög". För att minska risken för smittspridning bland patienter och medarbetare införs från och med idag den 12 mars ett generellt besöksförbud på Karolinska Universitetssjukhusets samtliga vårdavdelningar i Solna och Huddinge.

Det införs också begränsningar för närstående att medverka vid mottagningsbesök, undersökningar och öppenvårdsbehandlingar.

- Vi förstår att många kan vara oroliga för vad som nu sker i samhället som ett resultat av covid-19. För att skapa en så trygg vårdmiljö som möjligt för patienter och medarbetare på vårt sjukhus inför vi nu ett generellt besöksförbud, säger sjukhusdirektören Björn Zoëga, och fortsätter: vi vill på alla sätt minimera risken för att covid-19 sprids inne i Karolinskas verksamheter.

Ett generellt besöksförbud innebär att besökare till inneliggande patienter inte tillåts. Patienter som har ett besök inbokat ska komma som planerat till sjukhuset. Närstående som behövs som stöd till patient vid besök hos oss är undantagna från besöksförbudet, exempelvis för äldre och minderåriga patienter.

Sjukhusets akutmottagningar i Solna och Huddinge fortsätter som vanligt att ta emot patienter.

Det generella besöksförbudet och begränsningar för medföljande till sjukhuset gäller tillsvidare.

Läs mer om nya coronaviruset och covid-19