Pris till uppfinning som underlättar andningen för de allra minsta

Nyhet

Våra minsta bebisar ska slippa respiratorvård och skadorna som det kan medföra. Det är målet för läkarna Snorri Donaldsson och Baldvin Jonsson från Karolinska, Patientområde Sjuka nyfödda barn. Under våren fick de ett innovationspris från branschorganisationen Medtech4Health.

De har tagit fram ett nytt andningshjälpmedel för mycket för tidigt födda barn. Utvecklingsarbetet har pågått i många år och är ett samarbete med Anestesi och IVA på Östersunds sjukhus.

Vinnarna av av branschorganisationen MedTech4Healths innovationspris 2019.

Produkten, som kallas rPAP, kan i många fall ersätta respiratorvård till för tidigt födda. Hos dem är lungorna omogna och känsliga för skador från tryck och syrgas. Den här nya, icke-invasiva tekniken, hjälper barnet att få igång sin egen andning.

Idén kom när neonatalläkarna undersökte hur vanliga respiratorbehandlingar påverkar nyfödda barn och såg att barnen ofta hade väldigt svårt att andas. Deras uppfinning gör det möjligt för barnet att andas både genom näsan och munnen.

- Mycket små barn andas bättre genom näsan än genom munnen. Man tror att beror på små barn är anpassade för att andas genom näsan eftersom de ska amma, säger Snorri Donaldsson.

- Innovationspriset, och den uppmärksamhet som det innebär, innebär att vi kan fortsätta utvecklingsarbetet, säger Baldwin Jonsson.

Från Karolinska leder de en stor internationell studie för att utveckla produkten vidare. Målet är att göra den så enkel som möjligt att använda och att anpassa uppfinningen så att den kan kopplas ihop med annan intensivvårdsapparatur.
- Vi hoppas också på att kunna ta fram en variant för utvecklingsländer, där jag tror att rPAP skulle göra stor nytta, säger Snorri Donaldsson.

Priset delas ut av Medtech4Health, ett nationellt Vinnova-finansierat program som startade 2016. De samlar aktörer inom vård och omsorg, industri samt akademi till ett innovationssystem för medicinsk teknik. Syftet med priset är att lyfta fram goda exempel och sprida dessa som inspiration för andra, både i branschen och för att visa upp vad medicinteknik kan bidra med. Priset delades ut första gången 2017.