Ett oväntat resultat

Nyhet

Tre psykologistudenter (termin 8) vid Stockholms Universitet valde att göra sitt arbets- och organisationspsykologiska arbete vid en av Karolinskas barnavdelningar. Resultatet blev inte riktigt som de förväntat sig.

Vad handlar ert arbete om?

- Vi genomförde tio intervjuer med sjuksköterskor både som arbetade på barnavdelningen, men även några som slutat. Syftet var att undersöka de utmaningar som en vårdavdelning har kring att deras sjuksköterskor säger upp sig efter en kortare tids anställning. Det är inte är ett specifikt problem för just den vårdavdelningen, utan är ett generellt problem inom vårdsektorn. Våra intervjuer fokuserade på ledarskap, arbetsutformning samt externa faktorer som rådande arbetsmarknad och personliga livsförhållanden.

Vad kom ni fram till?

- Vi delade upp resultatet i betydelse för intention att sluta respektive att stanna på avdelningen. De främsta anledningarna till att sluta var att arbetet är mentalt krävande och komplext, speciellt för den oerfarne nyanställde. För de som arbetat en längre tid på avdelningen verkade dock arbetet efter ett tag bli monotont och således ostimulerade. Dock verkar externa faktorer som arbete inom andra områden, löneförhållanden, boende- eller familjesituation vara de största anledningarna till att man slutar och således inte avdelningen i sig.

- Faktorer som verkar ha betydelse för att stanna kvar var att arbetet är varierat i och med att man får arbeta med patienter med olika sorters problematik och åldrar och det ges möjlighet till utveckling och utbildning. Ledarskapet och personalgruppen lyftes också fram som en stor anledning till att man stannar. Det ges mycket support, glädje och omsorg till varandra.

Var det något som förvånade er?

- Vi hade nog förväntat oss att det skulle komma fram mer negativa saker, men avdelningen är verkligen välfungerande på alla plan. Ledarskapet är tillgängligt och stöttande, arbetsgruppen väl sammansvetsad och har högt i tak samt att arbetet med barn verkar vara väldigt stimulerande om än mentalt krävande. Så för oss var det en överraskning att avdelningen fick lovord även av de som slutat.

Varför valde ni att studera en avdelning på Karolinska?

- Vi hörde av oss till flera olika företag och verksamheter, men det var barnavdelningens chef som nappade och var positivt inställd till en kartläggning på avdelningen. Efter en genomgång av möjliga områden att angripa beslöt vi oss för att titta just sjuksköterskors intention att stanna respektive sluta. Vi tyckte det var intressant att få inblick i en annars sluten verksamhet. Vi fick positiv respons för vårt arbete – att vi bidragit med kunskap till avdelningen. En lyckosam win-win-situation, helt enkelt.

På bilden: Josefine Häger, Amanda Bergvik och Carina Wigren.