Stort EU-stöd till studie om fysisk träning för bröstcancerpatienter

Nyhet

EU har delat ut 40 miljoner kronor till den internationella träningsstudien ”PREFERABLE”. Studien fokuserar på fysisk aktivitet för bröstcancerpatienter och leds delvis av professor Yvonne Wengström vid Tema Cancer på Karolinska.

Yvonne Wengström, professor i omvårdnad vid Karolinska Institutet och omvårdsansvarig inom Tema Cancer på Karolinska Universitetssjukhuset är svensk samarbetspartner i ett konsortium som har tilldelats 40 miljoner svenska kronor av EU för att genomföra den internationella träningsstudien "PREFERABLE" - som koordineras av University Medical Center Utrecht (UMCU), Nederländerna.

Den del i projektet som Yvonne Wengström leder fokuserar på patienter med avancerad bröstcancer (brca) och träning. Tidigare forskning har visat att fysisk aktivitet har en positiv inverkan på patienter under en pågående cancerbehandling, bl.a. genom att minska den enorma trötthet, "fatigue", som många patienter upplever.

- Vi är otroligt glada över att ha fått möjligheten att få fortsätta forskningen inom träning och cancer som vi påbörjade med studien OptiTrain. Resultaten från OptiTrain som nyligen publicerades har fått stor uppmärksamhet och har ökat intresset för att studera hur träning kan påverka välbefinnandet vid en pågående cancerbehandling, säger Yvonne Wengström.

Visionen för PREFERABLE är att förbättra vårdstandarden för patienter med metastaserad bröstcancer (MBC) genom att förbättra kvaliteten, effektiviteten och kostnadseffektiviteten i den stödjande vården. Bland annat ska skillnaderna i de europeiska hälsovårdssystemen kartläggas för att bevisa den positiva effekten av motion på cancerrelaterade biverkningar och patienternas livskvalitet. Resultaten kommer att bidra till att utveckla stöd under den medicinska behandlingen och förbättra kliniska riktlinjer och rekommendationer för patienter som genomgår en cancerbehandling.

- Det känns väldigt spännande att få samarbeta med en grupp internationella toppforskare inom detta område. Ett av de bärande argumenten för studien var att det inte finns några större studier kring denna patientgrupp som har en mer avancerad cancersjukdom, då krävs det denna typ av internationellt samarbete för att det ska vara genomförbart för att få bra vetenskaplig evidens, säger Yvonne.

Den svenska delen av studien kommer att genomföras på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, i en av de nya byggnaderna där det finns ett gym för forskning som kallas "Rörelseglädje" integrerat i den kliniska verksamheten.

Rekryteringen av patienter till studien beräknas ta cirka 1 år, totalt ska 350 patienter delta. Studien kommer att hålla på under 5 år, men resultat kommer att presenteras löpande.
Länder som deltar i studien utöver Sverige är Nederländerna, Tyskland, Spanien, Polen och Australien.

TEXT: GUNILLA SILVA FOTO: ANNA LARSSON