De hittar lösningar tillsammans

Nyhet

Omtanken om varandra är en förutsättning för att lyckas verka på delat vårdgolv. Det är Christina Wahlstedt och Anna Karlsson överens om. Tillsammans ansvarar de för omvårdnaden av patienterna i fem flöden inom barnsjukvården.

Det är full aktivitet på plan sju i huskropp sex i den nya sjukhusbyggnaden i Solna, men ändå lugn och vänlig stämning. Här samsas mottagningar och dagsjukvård för patienterna inom fem patientflöden. På plan sju får barn till och med 18 år hjälp med tillstånd och sjukdomar som rör gastroenterologi, kirurgi, ortopedi, reumatologi och neurologi.

– Det första vi tänkte när vi såg lokalerna var "hur ska vi få plats?" Vi tog fram all tillgänglig statistik på hur många patienter vi träffade och när, räknade och förhandlade, berättar Christina Wahlstedt som är omvårdnadschef för patientflödena gastroenterologi och kirurgi.

– När flytten till den nya sjukhusbyggnaden kom på tal sa alla "Åh, plan sju, stackars er." Då bestämde vi oss för att verka för att inställningen till plan sju skulle bli den motsatta, att här vill man verkligen jobba för att det är så bra!

Vikten av omtanke

Ett drygt år efter flytten har det gått ganska bra samtidigt som det återstår en del arbete, summerar Christina Wahlstedt. Både hon och kollegan Anna Karlsson återkommer flera gånger till vikten av omtanke om varandra och kommunikation för att lyckas bygga en välfungerande miljö för både patienter och personal.

– Det är ett ständigt givande och tagande. Vi hjälper varandra över patientflödesgränserna hela tiden. Att låna rum av varandra är till exempel självklart när det går, säger Anna Karlsson som är omvårdnadschef för patientflödena reumatologi, ortopedi och neurologi.

Verksamheten bedrivs i sju behandlingsrum, sju mottagningsrum samt ett flexibelt rum. Det skulle underlätta om det fanns några rum till, eftersom det händer att de inte räcker, men omvårdnadscheferna gör ändå bedömningen att patient- och rumsfrågan idag är ordnad på ett bra sätt och att stämningen är lösningsinriktad.

– En sådan sak som att läkarscheman måste läggas efter tillgången på rum var inte helt självklart från början, men det är så det ser ut. Och det fungerar, säger Anna Karlsson.

Både gemensamma och egna resurser

Personalen har rett ut många frågetecken om vilka resurser som ska vara gemensamma och vilka som ska tillhöra specialiteterna. Mycket av det arbetet har skett i gränsöverskridande grupper. Till de gemensamma resurserna hör receptionen. Receptionist och undersköterska Caroline Parker är som spindeln i nätet och lotsar alla patienter rätt när de kommer. Hon hjälper också till med att hitta lediga rum i ett dagligt pusslande.

Förråden med medicinskt material i korridorerna är också gemensamma liksom den del av läkemedelsförrådet som innehåller de läkemedel alla använder. De delar av ekonomin som är gemensamma fördelas ut på patientflödena enligt särskilda nyckeltal som ekonomienheten räknat ut.

Nu finns även ett vårdgolvsråd på plan sju. Där deltar patientområdescheferna, patientflödescheferna, vårdenhetscheferna och omvårdnadscheferna. Nästa möte ska handla om hur de administrativa utrymmena kan utnyttjas så genomtänkt som möjligt.

- Det återstår att lösa hur personalen ska få en bra administrativ arbetsmiljö som är vårdnära med en god lärandemiljö, säger Christina Wahlstedt och Anna Karlsson nickar.

- Utan tvekan är det vår största utmaning.

Text: Lisa Thorsén Foto: Oscar Segerström