Berit sätter patienten först

Nyhet

Hon månar om att patienterna ska känna sig trygga och har byggt upp CF-center både på Karolinska Huddinge och i Riga. Berit Vidén är årets Karolinapristagare för sitt föredömliga sätt att praktiskt tillämpa Karolinskas patientfokus ”patienten först”.

- Jag är väldigt glad över priset, men det var verkligen oväntat. När jag fick mejl om nomineringen trodde jag först att det gällde hela CF-center. Det var mina kollegor som sa att det var jag själv som hade blivit nominerad.

Stor vårdutveckling

Berit Vidén har arbetat med patienter med cystisk fibros i Huddinge sedan sjuksköterskeexamen 1981. Hon fick snart frågan om hon ville vara med och bygga upp ett arbetssätt där patienterna skulle klara sig mer på egen hand.

- Det var på 80-talet och då fick föräldrarna själva blanda medicinerna. Det fanns inga droppställningar utan man löste det kanske med en galge. Jag gjorde många hembesök och såg till så allt fungerade för familjerna. Det var jätteroligt, jag har följt många patienter ända sedan 1981, berättar Berit.

Vården för patienter med cystisk fibros har utvecklats mycket genom åren och Berit Vidén nämner särskilt tre saker som haft stor betydelse för CF-patienter: dels att man tillåts ha intravenös behandling i hemmet, dels subkutan venport (port-a-cath), och dels Intermate (Elastomerisk pump).

- Fördelen med Intermate är att patienten är mer rörlig och kan leva ett friare liv trots behovet av intravenös antibiotikabehandling.

Berit Vidén, specialistsjuksköterska och vårdplanerare på Stockholm CF-center (cystisk fibros) tar emot Karolinapriset.

Utlandsarbete

Förutom CF-centret i Huddinge har Berit också varit med och byggt upp ett center i Riga, Lettland.

- Det här var i början av 90-talet och då dog de flesta lettiska CF-patienterna innan de börjat skolan. En doktor där hade hört talas om vår höga överlevnad i Sverige så vi var ett gäng som åkte dit och förelästa och hade mottagning. Det var som att komma tillbaka 100 år i tiden.

Känslan av "det här kan vi inte lämna", gjorde att ett samarbete startades. Berit och hennes kollegor åkte tillbaka två gånger om året och hade mottagning och startade sommarläger för barnen. De samlade in pengar för att kunna dela ut mediciner.

- Vi samarbetade med dem i tolv år och idag har de ett bra och fungerande CF-center.

Viktigt med trygghet

Idag arbetar Berit som vårdplanerare och bokar bland annat alla möten och undersökningar för de årsuppföljningar som alla patienter med cystisk fibros behöver göra.

- En årsuppföljning tar två dagar med alla tester och prover. Patienterna träffar alla teammedlemmar, läkare, sjuksköterska, dietist, sjukgymnast, kurator och psykolog. Vi har 270 patienter från Norrland, Gotland, Öland och mellersta Sverige som går här. Det allra viktigaste är att patienterna känner sig trygga, man får försöka läsa av dem och låta dem styra.

Vad gör att du trivs så bra här?

- Vi har ett jättebra team. Om vi har haft en jobbig period är det viktigt att vi samlas och pratar och att alla får komma till tals. Sedan försöker vi göra roliga saker på fritiden tillsammans också. Jag har aldrig tyckt att det varit tråkigt att gå till jobbet. Jag skjuter pensioneringen framför mig och fortsätter arbeta ytterligare något år, säger Berit Vidén.

Text: Linn Almerud

Årligt pris till medarbetarna

Karolinapriset är Karolinska Universitetssjukhusets årliga pris till medarbetarna för föredömliga insatser inom ett antal kategorier. Det är kollegerna som nominerar till priset.

Här kan du läsa mer om alla Karolinapristagarna 2018 och Karolinapriset.