Många andra alternativ när vuxenakutmottagningen i Solna stängt

Nyhet

På Intensivakuten, som ersätter vuxenakutmottagningen, tar vi emot de patienter som är under behandling på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och de patienter som är i behov av sjukhusets högspecialiserade resurser.

Anna Jansson, chef för Funktionsområde Akut Solna, berättar att förmiddagen varit lugn.

– Intensivakutens första patient kom in vid 06.30 och hade fått problem med sin ICD (en slags pacemaker). Fram till 11:30 har vi omhändertagit 14 patienter på Intensivakuten. Vi har under förmiddagen hänvisat 3 personer till närakut och 1 till vårdcentral/husläkarmottagning. Hittills har ingen hänvisats till akutmottagning, säger Anna.

Maria Holmberg Nidefeldt är en av dagens värdar. Foto: Annika Östman

Under dagen har vi värdar på plats för att svara på allmänna frågor och hjälpa till att visa vägen till buss, taxi eller till Närakut Haga för de personer som blir hänvisade till en annan vårdform. En av värdarna är Maria Holmberg Nidefeldt.

– Dagen har än så länge varit lugn och vi har visat vägen för personer har blivit hänvisad vidare till närakuten, säger Maria.

Nu när systemet för akut sjukvård förändras i Stockholm blir det än viktigare att kontakta 1177 Vårdguiden innan man söker vård så att man hamnar rätt så snabbt som möjligt. 1177 Vårdguiden har fått ett utvecklat verktyg så att de kan ge tydligare hänvisningar. Om det inte räcker med råd om egenvård från 1177 kommer de att hänvisa patienterna vidare till rätt vårdform.

Läs Så fungerar vården i Stockholm på 1177 vårdguidens hemsida