Efterlängtad inflytt i nya sjukhusbyggnaden

Nyhet

Nu tar Provtagningscentralen emot sina första patienter i den nya sjukhusbyggnaden. För medarbetarna är det en efterlängtad flytt som medför många stora förbättringar.

Erika Nitka och Helena Johansson berättar att flytten är ett lyft för hela Provtagningscentralen. Här i väntrummet. Foto: Linn Almerud

Nu tar Provtagningscentralen emot sina första patienter i den nya sjukhusbyggnaden. För medarbetarna är det en efterlängtad flytt som medför många stora förbättringar.

- Vi har gått från att ha sju hytter för provtagning, med enbart draperier emellan, till att nu ha nio provtagningsrum. Dessutom har vi väntrummet inne i lokalen vilket är en stor förbättring, säger Helena Johansson, sektionschef.f.

Till provtagningscentralen på Eugeniavägen 3. Foto: Carin Tellström

Provtagningscentralen höll tidigare till i gamla huvudentrén, utanför Nanna Svartz aula. Det är den verksamheten som nu har flyttat in i lokaler i nya huvudentrén på Eugeniavägen 3. På Solna sjukhusområde finns fler provtagningscentraler (se fakta nedan).

- Det är så många förbättringar nu, vi kan inte se något som inte är bra. Vi har en jättepositiv personalgrupp som ser fram emot att arbeta här. Visst kommer vi säkert att få ändra vissa av våra rutiner för att de ska fungera i de nya lokalerna, men det räknar vi med, fortsätter Helena.

Den nya provtagningscentralen har kapacitet att ta emot 400 patienter om dagen. Hur många patienter de har varje dag varierar mycket men brukar ligga runt 200. Här jobbar 8–10 personer, mestadels undersköterskor men även sjuksköterskor och biomedicinska analytiker.

- Jag minns 2010 då vi tittade på när kronprinsessan Victoria avfyrade första sprängladdningen och vi kände hur marken skakade. Nu åtta år senare flyttar vi äntligen in. Det är lite svårt att förstå, säger Helena Johansson.

Provtagningscentraler på Karolinska Solna sjukhusområde

På Karolinska i Solna finns fyra provtagningscentraler:

  • Provtagningscentralen vuxna i entréhallen på Eugeniavägen 3. När den öppnar 23 april, stänger samtidigt provtagningscentralen i gamla huvudentrén/huvudbyggnaden.
  • Provtagningscentralen för barn på Eugeniavägen 23.
  • Provtagningscentralen i en av Karolinskas nya sjukhusbyggnader med adress Akademiska stråket 13. Här samlas en stor del av Karolinska Solnas cancerverksamhet. Denna provtagningscentral öppnar den 14 maj, samtidigt stänger provtagningscentralen i Radiumhemmet.
  • Provtagningscentralen på Karolinska vägen 37A, tar emot vuxna och barn. Öppnade i mars. (Tidigare byggnad för Astrid Lindgrens Barnsjukhus).