Joakim Dillner årets Cancernätverkare

Nyhet

Igår under Världscancerdagen fick professor och Forsknings- och utbildningschefen chefen Joakim Dillner ta emot utmärkelsen årets Cancernätverkare 2018 från Nätverket mot cancer.

-Eftersom vi forskar för patienternas skull så är det särskilt roligt att få en utmärkelse från patientföreningarna. Det blir som ett erkännande att forskningen vi gör verkligen gör skillnad för patienterna, säger Joakim Dillner.

Joakim Dillner tillsammans med Katharina Johansson, ordförande i Nätverk mot cancer, till vänster, och Annika Strandhäll, socialminister.

Joakim Dillner har forskat kring humant papillomvirus (HPV) sedan 1986. Motiveringen till utmärkelsen är bland annat att han "arbetar med stort engagemang, forskar och driver frågor kring humant papillomvirus (HPV) och cancerprevention".

Hur var ceremonin?

- Den var utomordentligt trevlig. Jag fick ta emot ett diplom och en blomsterkvast från socialminister Annika Strandhäll vid en avslutande ceremoni på Världscancerdagen. Där diskuterades cancervården i Sverige och de vårdpolitiska utmaningarna med cancervården. Det var riktigt hög nivå både från regering, riksdag och flera landstingsråd om hur man såg på utvecklingen av cancervården, så det var en väldigt intressant dag. Och det var samstämmigt att både patienter och politiker uttryckte vikten av att integrera FOU med vården, så det kändes som ett mycket brett stöd för kliniknära FOU som en del av cancervården.

Vad arbetar du med just nu?

- Jag arbetar 50 procent som forsknings- och utbildningschef på Karolinska Universitetslaboratoriet, KUL. Där handlar det i främst om att främja infrastrukturen för att lättare kunna göra kliniknära forskning på KUL. Sedan är jag enhetschef på patologen till 25 procent där jag driver ett center för cervixcancerprevention. Där är vi både nationellt och internationellt referenslaboratorium för humant papillomvirus. De återstående 25 procenten har jag kvar min professur på Karolinska Institutet.