Att vara barn i nya sjukhusbyggnaden i Solna

Nyhet

Barn behöver leka och lära också när de vistas på sjukhus. Under våren byggs lekrum på alla avdelningar i ett samarbete mellan Karolinska, Junibacken och Stiftelsen för Astrid Lindgrens Barnsjukhus.

Under våren startar en efterlängtad satsning när dag- och lekrum byggs på alla slutenvårdsavdelningar. En glasvägg kommer att avskilja cirka 25 kvadratmeter i slutet av varje korridor, vilket ger ett rum för lek, ungefär lika stort som de som fanns i den tidigare byggnaden för Astrid Lindgrens Barnsjukhus. I höst ska de vara klart.

Charlotte Elf enhetschef Pedagogiskt Resurscentrum

- Här ska det finnas något att göra för barn i alla åldrar. Det kommer också att finnas bekväma sittplatser där vuxna kan vila, säger Charlotte Elf, enhetschef för Pedagogiskt resurscentrum, Karolinska.

Tillsammans med chefer och vårdpersonal på avdelningarna diskuterar hon nu färger, former och eventuella teman för rummen som en bas för inredningens utformning. Att ta till vara barn och ungas åsikter är förstås också viktigt.

- Men det är också lite av en utmaning. Vi kan inte ha fasta referensgrupper eftersom barnen vårdas här under en tid och sedan lämnar sjukhuset. Därför försöker vi hitta andra alternativ. Det kan handla om att intervjua inneliggande barn kring saker de önskar, omröstningar på mer konkreta förslag, eller att i stunden fånga upp tankar och reflektioner, säger hon.

Skulptur på Pippi Långstrump

Det finns redan mycket pedagogisk barnverksamhet i den nya sjukhusbyggnaden. För att möta barns behov i olika åldrar organiserades den på ett nytt sätt efter flytten till den nya sjukhusbyggnaden.

För barn 0-11 år finns Lekterapin på plan 4 med flera lekmiljöer, till exempel en sjukhusmiljö, en hemma-miljö och en ateljé. Här finns också lekmaterial för riktigt små barn. Samma våningsplan har en utegård med fullt utrustad lekplats och motorikbana.
På plan 4 finns även mottagningen "Beredd på behandling" där lekterapeuter arbetar med de barn som känner stor oro inför sin behandling.

Pedagogiskt resurscentrum på plan 3 har fokus på lite äldre barn, 12-18 år. Här kan de spela biljard, pingis, kasta pil, spela tv- spel, eller skapa i anteljén På plan 3 finns också sjukhusskolan för barn 6-18 år och ett barnbibliotek. Barnbiblioteket har nyligen fått en ansiktslyftning för att ge en trivsam och inbjudande miljö - också det i ett samarbete mellan Karolinska, Junibacken och Stiftelsen för Astrid Lindgrens Barnsjukhus.
På samma plan finns ett så kallat sinnesrum för barn i alla åldrar. Här samverkar ljud, ljus och olika material för att ge avkoppling och stimulans.

Skulptur föreställande Ture Sventon.

Sedan ett år tillbaka har Astrid Lindgrens Barnsjukhus en barnperspektivgrupp både i Solna och i Huddinge som har ett särskilt fokus på behoven hos Karolinskas barnpatienter. Charlotte Elf tycker att barnperspektivet finns med på agendan på ett helt annat sätt idag jämfört med när man flyttade in i den nya sjukhusbyggnaden.

- Vi har lärt oss mycket under de senaste årens stora lokal- och organisationsförändringar. Nu vara med i planeringen redan tidigt när barnverksamheter ska utformas, säger hon.

Text: Catarina Thepper