Ny Barnakutmottagning invigd i Huddinge

Nyhet

Idag den 16 januari öppnar den nya Barnakutmottagningen vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Den nya akutmottagningen har rymliga och ändamålsenliga lokaler vilket ger verksamheten nya förutsättningar för en mycket bra akutvård för barn.

Beslutet om Barnakutmottagningen skulle få nya lokaler kom under tidig sommar 2017 och var mycket efterlängtat. Efter det har anpassning av lokalerna och flyttplaneringen gått i en rasande takt.

- Jag har fantastiska medarbetare – utan dem hade det här aldrig fungerat. Nu har vi landat i mycket större lokaler än tidigare. Lokaler som också är ljusare och luftigare, säger Linda Kyrk Fabó, tf omvårdnadschef, som fick rivstarta sin nya tjänst med flyttplanering.
Hon är särskilt glad över det nya behandlingsrummet för kritiskt sjuka barn.

- Ett sådant behandlingsrum fanns förut också, men det var mycket mindre.

Linda Kyrk Fabó, tf omvårdnadschef.

Barnakutmottagningen i Huddinge tar emot akuta barnmedicinska patienter i åldrarna 0-18 år. Inflödet är cirka 40-70 patienter per dygn beroende på säsong, och omkring 20 000 patienter per år. Befolkningen i Stockholm växer generellt och barn som har kroniska sjukdomar eller är för tidigt födda blir fler.

- De nya fina lokalerna ger oss möjlighet att ta emot fler barn och anpassa vården efter framtidens behov och nya arbetssätt. Vi vill möta den utmaningen och är mycket glada för den nya Barnakutmottagningen i Huddinge, säger Malin Ryd Rinder, Funktionsområdeschef Akutvård Barn, Karolinska Universitetssjukhuset.

Tidigare var Barnakutmottagningen en integrerad del i Akutmottagningen Huddinge, men är sedan 2016 ett eget funktionsområde; Akutsjukvård Barn inom Tema Barn- och Kvinnosjukvård. Ett bra och nära samarbete är sedan länge etablerat med Närakuten Huddinge som tar emot barn med ortopediska/kirurgiska tillstånd och lindrigare barnmedicinska besvär. Närakutreformen innebär att närakutens uppdrag kommer att öka.

Flera nya möjligheter

Fördelarna med den nya mottagningen är många. Till exempel har den nya lokalen inom kort isoleringsmöjligheter vilket innebär att patienter med sjukdomar som vattkoppor och mässling kan tas emot via en separat ingång. Tidigare användes rum på vuxenakuten för dessa patienter. Under de närmaste månaderna färdigställs en entréväg från Ambulansgatan.

- Nu får vi helt nya förutsättningar för att utveckla patientflöden, hygienrutiner, sekretess och arbetsmiljö. Den nya Barnakutmottagningen har även närhet till slutenvårdsplatser, en ny Barnakutvårdsavdelning BAVA, vilket förbättrar samarbetet runt patienterna mellan slutenvård och akutmottagning, säger Mona-Lisa Engman, Funktionsenhetschef Akutvård Barn Huddinge, Karolinska Universitetssjukhuset.

Barnakutmottagningen

Invigningen av nya barnakutmottagningen i Huddinge gick bra!