Hittar vägar till näring

Nyhet

Att få i sig näringsrik mat som cancersjuk är viktigt för att orka med de tuffa cancerbehandlingarna. Karolinskas dietister hjälper patienterna att hitta strategier för att få i sig näring för att orka igenom de tuffa behandlingarna.

Sara Lindberg, dietist, jobbar specifikt med lungcancerpatienter. Foto: Linn Almerud

- Lungcancerpatienter är några av dem som har störst risk att drabbas av undernäring, de behöver mycket hjälp och stöttning med kosten, säger dietist Sara Lindberg som jobbar specifikt med lungcancerpatienter.

Hon träffar patienterna dels när de är inneliggande för behandling, dels på dietisternas egen mottagning. En del behöver mycket stöd, andra bara några få möten med uppföljning på telefon. Biverkningarna från de många gånger tuffa cancerbehandlingarna som smakförändringar, illamående, kräkningar, aptitlöshet, tidig mättnadskänsla, sväljsvårigheter och förstoppning eller diarréer påverkar ofta patienternas förmåga att få i sig näringsrik kost.

Sara Lindberg berättar att det viktigaste i hennes arbete handlar om att försöka få patienterna att vara viktstabila, bibehålla muskelmassa och se över intaget av vitaminer och mineraler.

Informera om forskningsläget

- Maten är en extremt viktig del för att patienterna ska orka ta sig igenom de här behandlingarna. Min roll handlar mycket om att lugna och hitta strategier så de ska få i sig det kroppen behöver, trots olika ätsvårigheter.

En annan viktig del handlar om information och att förmedla vad forskningen säger kring vad man får och inte får äta. Mat är något man som patient lätt kan påverka och en internetsökning på mat och cancer ger en uppsjö av träffar. Sara Lindberg möter ofta patienter som vill följa särskilda dieter för att förbättra chanserna att bli frisk.

- Jag har full förståelse för att man söker information och att man själv vill kunna påverka. Det är jätteviktigt att vi vårdpersonal bemöter det, att vi lyssnar och också informerar om vilken forskning som finns. Det är inte alltid lätt att se vad som är bra forskning.

En av de vanligaste teorierna, berättar hon, handlar om cancer och socker. Mång tror att man inte kan unna sig en eftermiddagsfika, lite godis på helgen eller att man ska ta bort pasta, ris och potatis eftersom det skulle göda cancercellerna.

- Aktuell forskning har inte visat att socker göder cancer men man ser ett samband mellan övervikt/fetma och att drabbas av cancer. Vi ger aldrig några restriktioner. Men med det sagt så ska man inte trycka i sig tio stycken kanelbullar varje dag om man har en god aptit då det tar bort utrymme för livsmedel som innehåller mer näringsämnen. Har man inga ätsvårigheter ska man äta enligt rekommendation som för övriga befolkningen. Men är varje måltid en kamp så är det viktigt att bara få i sig någonting och då kan kanelbullen vara räddningen. Vi individanpassar nutritionen efter nuvarande situation och vilka ätsvårigheter man har.

En restriktion finns trots allt och den handlar om kosttillskott. Forskning har visat att höga doser kosttillskott kan verka negativt och öka celldelningen hos cancertumören. Men viktigt att betona att mat kan man inte få för mycket av när det kommer till vitaminer och mineraler.

Viktigt att inte skuldbelägga

Sara Lindberg betonar att en viktig del i hennes arbete är att försöka få patienterna att inte känna skuld eller ångest över maten, vilket lätt kan bli en följd av att tro att många livsmedel bör undvikas.

- Jag blir arg när man skuldbelägger patienter för att de äter på ett visst sätt. De har fått ett besked som de kanske inte vet om de kommer levande ur, man ska inte göra livet värre än vad det redan är. Maten är livsnödvändig, men det är inte den som botar. Det som kan bota idag är kirurgi, cytostatika, strålning eller immunterapi.