Hela nya sjukhusbyggnaden överlämnad

Nyhet

Karolinska Universitetssjukhuset har tagit över hela nya sjukhusbyggnaden i Solna. Nu startar en aktiveringsperiod då byggnaden ska fyllas och gå från färdigt hus till sjukhus.

Annika Tibell, bitr sjukhusdirektör och Stanley Holsteiner, chef för Programkontoret under den lilla ceremonin som hölls efter övertagandet av det nya huset.

Den resterande delen av den nya sjukhusbyggnaden i Solna är färdig och Skanska har lämnat över nycklarna till Stockholms läns landsting som lämnat vidare till Karolinska Universitetssjukhuset. I tisdags hölls en liten ceremoni med fokus på att tacka alla projekt som har arbetat för att huset ska kunna färdigställas.

I och med övertagandet startar det som kallas aktiveringsfas. Inledningsvis innebär det att börja fylla huset med all slags lös inredning och utrustning.

Nya entréhallen - vid övertagandet av resterande del av nya sjukhusbyggnaden.

- Just nu är det här ett hus som vi ska göra till ett sjukhus. När vi aktiverade fas 4 bar vi in ungefär 25 000 komponenter (ett bord är en komponent, en dator är en komponent). Det här huset är ungefär 20 procent större så gissningsvis blir det ungefär 30 000 komponenter, sa Stanley Holsteiner, chef för Programkontoret.

Under perioden fram till inflytt ska alla medarbetare som ska arbeta i det nya huset bekanta sig med de nya lokalerna och lära sig hur det kommer fungera att arbeta där.

- Det kommer successivt att ske förfiningar i utbildning och träning för att säkerställa att alla vet hur det kommer att bli att arbeta här. Det handlar om allt från hur det fungerar med brandutbildning, var man hittar arbetskläder, hur de nya telefonerna fungerar, till var akutvagnen står och hur man ska göra när man får ett hjärtlarm, berättade Stanley Holsteiner.

Text: Linn Almerud, Foto: Ingela Wåhlstrand

Välkommen till öppet hus den 14-15 oktober:

Passa på att besöka delar av nya sjukhusbyggnaden i Solna som kommer att färdigställas för inflytt under 2018. Läs mer och se program här.

Film om nya sjukhusbyggnaden Karolinska Universitetssjukhuset Solna

Till nya sjukhusbyggnaden

2016 tog Karolinska Universitetssjukhuset första steget in i den nya sjukhusbyggnaden. Då flyttade hjärt-, lung- och thoraxverksamheterna för vuxna samt delar av verksamheten från Astrid Lindgrens Barnsjukhus inklusive barnakutmottagningen in i delar av byggnaden.

Nu har Karolinska tagit över resterande del av den nya sjukhusbyggnaden och en aktiveringsperiod har startat. Under 2018, i olika perioder, flyttar sedan verksamheterna in.