Närakut Haga har öppnat på sjukhusområdet i Solna

Nyhet

Idag, den 1 juni öppnar Närakut Haga för vuxna. Närakuten drivs av SLSO och finns på Karolinska Solnas sjukhusområde. Den nya närakuten har öppet mellan klockan 8-22 alla dagar.

Vilka patienter ska vända sig till Närakut Haga?

Närakuten ger hjälp vid akuta besvär och olycksfall som inte är livshotande och tar emot vuxna från 18 år. Ta gärna alltid kontakt med 1177 Vårdguiden först för rådgivning om lämplig vårdnivå.

Var finns närakut Haga?

Den finns på sjukhusområdet Karolinska Solna, Karolinska Vägen, Q-huset, entréplan (gamla Astrid Lindgrens Barnsjukhus).

Närakut Haga för patienter med akuta besvär och olycksfall som inte är livshotande.

Vad händer om du är osäker på om du har valt rätt akutverksamhet på sjukhusområdet i Solna?

Vårdpersonalen kan lotsa dig mellan de olika verksamheterna om det passar ditt vårdbehov bättre. Närakut Haga och Karolinska Solnas akutmottagning samarbetar och har god kunskap om respektive verksamhet. Det innebär till exempel att om du som patient behöver akutsjukhusets resurser, men har sökt till närakuten, kan du transporteras inomhus, om det behövs. Du som hänvisas till närakuten från Karolinskas akutmottagning kommer i större utsträckning att kunna gå den korta sträckan själv till närakuten.

Vårdpersonalen kan även ge vägledning om annan nivå av akutverksamhet, om det är mer lämpligt för bästa och smidigaste omhändertagande.

Vilka patienter ska vända sig till Karolinska Solnas vuxenakut?

Akutverksamheten på Karolinska Solna prioriterar mycket allvarliga eller livshotande tillstånd. Till Karolinska Solna kommer även länets traumafall. Karolinskas vuxenakut finns kvar i samma lokaler som tidigare.

Har det skett några förändringar för akutverksamheten för barn på sjukhusområdet?

Nej. Närakuten för barn på sjukhusområdet fungerar som vanligt och finns sedan tidigare i Q-huset (byggnaden för gamla Astrid Lindgrens Barnsjukhus) Närakuten Barn ligger i nära anslutning till nya närakuten Haga för vuxna. Här tas patienter med lindrigare skador och sjukdomar emot. Närakuten för barn, drivs av praktikertjänst på uppdrag av SLL.

Barnakuten Astrid Lindgrens Barnsjukhus finns i nya sjukhusbyggnaden Karolinska Solna på Anna Steckséns Gata 35. Här prioriteras mycket allvarliga tillstånd och mycket sjuka barn.

Mer om Närakut Haga