Huddingeundersköterska vann Måltidspriset

Nyhet

Maj Eriksson, nutritionsansvarig undersköterska vid Karolinskas urologiska verksamhet i Huddinge, är vinnare av 2016 års Måltidspris. - Efter en operation mår vi så olika. Jag försöker hitta det som är gott för varje enskild patient.

Varför, när och hur äter vi? Det är frågor som alltid intresserat Maj Eriksson. På de urologiska avdelningarna K66-K68 i Huddinge söker hon svar på dessa frågor varje dag.

Maj Eriksson, nutritionsansvarig undersköterska och vinnare av Måltidspriset 2016.

Operationsavdelningen har plats för 20 patienter. Av dem är det i snitt 15 nyopererade som ska ha frukost, lunch och middag varje dag. Maj Eriksson pratar med var och en för att lista ut vad som kan smaka och tar även hand uppvärmning, uppläggning och servering. Från den vanliga menyn finns varje dag ett antal färdiglagade rätter att välja på och som levereras till sjukhuset.

Men ganska ofta säger patienterna att de inte vill äta. Då har vi den här sängbordsmenyn med "icke-mat." Sådant som omelett, kräm, skorpa och te, pannkakor och gröt tänker många inte på som mat utan mer en smakbit, förklarar Maj Eriksson.

Lockar med lite av varje

Ett alternativ som avviker från de andra valen på sängbordsmenyn är "partytallrik." Det är olika små smakportioner av det som är sött, salt, mjukt, krispigt, vått, torrt, kallt och varmt. Just den här dagen får den som vill känna sig för när det gäller vad som kan smaka aptitretare i form av lite aprikosdryck, några oliver, en liten bit kavring med skinka och ost, några mandelbiskvier och en kopp kaffe. Tallriken ser festlig och inbjudande ut.

En annan sak som brukar fungera för att hitta aptiten igen är att smaka något som är väl förankrat i den egna matkulturen.

– Våra patienter från Mellanöstern som är över 50 år vill nästan undantagslöst ha lite Ayran. Det är yoghurt med vatten som smaksätts på lite olika vis. Kanske med en gnutta salt, kanske med honung och citron. Det brukar vara en bra ingång till att börja äta igen.

Maj Eriksson kan laga enklare rätter på beställning, som en omelett eller gröt. Annars värmer hon alltså den mat som levereras eller sätter samman aptitretande partytallrikar. Frukosten dukas upp i dagrummet, men den som vill, eller behöver, blir serverad på rummet. Detsamma gäller lunch och middag. Det finns särskilda mattider, men patienterna får äta när de kan. I Maj Erikssons uppdrag ingår även att skriva avvikelser som ligger till grund för sjukhusets uppföljning av avtalet med måltidsleverantören.

Både praktisk och psykologisk kunskap

Maj Eriksson utbildar också andra. Dels lär hon ut sin matfilosofi och sitt sätt att arbeta till dem som jobbar i köket när hon är ledig, dels har hon lektioner både för sjuksköterskor och undersköterskor om nutrition, både de som är under utbildning och de som är nya på jobbet.

– Att hjälpa en patient att vilja äta handlar en hel del om psykologi. Det fungerar inte så bra att bara fråga om någon vill ha fisk eller kött. Ingångsfrågan kanske istället är om patienten vill ha något som smakar. Om svaret är jakande kan nästa fråga vara om det ska vara något salt, sött eller syrligt. På det viset gäller det att lirka till dess att en idé om vad som kan passa tar form.

Juryns motivering: "Maj Eriksson tilldelas Måltidspriset 2016 för att hon genom ett djupt engagemang och lyhördhet tillser patienternas individuella behov och önskemål. Maj Eriksson delar på ett föredömligt sätt med sig av sin kunskap och erfarenheter till annan personal och skapar förutsättningar för ständiga förbättringar genom ett strukturerat arbete med avvikelsehanteringar."

Hedersomnämnande till teamet på Rikscentrum Barnobesitas

Årets hedersomnämnande går till teamet på Rikscentrum Barnobesitas, Karolinska Huddinge för att deras arbete som leder till att barn och ungdomar "får positiva måltidsupplevelser med 'smarta val' och inte bara trista begränsningar" enligt juryns motivering.

Text: Lisa Thorsén, foto: Danish Saroee

Måltidspriset SLL

I år delar Stockholms landsting ut Måltidspriset för fjärde gången. Priset går till de som på ett medvetet sätt arbetar med att ge sina patienter en positiv måltidsupplevelse och för att uppfylla landstingets måltidsvision.

Måltidspriset 2016 delades ut den 26 april av hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink.